Antena 3 Economic Biz News Gerul înmoaie Gazprom: A redus cu 10% preţul gazelor furnizate câtorva state europene

Gerul înmoaie Gazprom: A redus cu 10% preţul gazelor furnizate câtorva state europene

17 Feb 2012   •   10:44
Gerul înmoaie Gazprom: A redus cu 10% preţul gazelor furnizate câtorva state europene
Sursa foto: Foto: news.kievukraine.info

Gigantul rus Gazprom a redus cu 10% preţul contractual la livrările de gaze pentru unii consumatori europeni, relatează vineri BBC Rusian şi The Financial Times.

Reducerea vizează contractele pe termen lung încheiate de Gazprom cu unele companii europene, precum GDF Suez (Franţa), Wingas (Germania), SPP (Slovacia) şi Botas (Turcia).

'Partenerii noştri ne-au cerut să luăm în calcul o reconsiderare a preţului. Am operat o ajustare a parametrilor formulei de formare a preţului la livrările de gaze, ceea ce a dus la o reducere relativă a preţurilor cu o medie de 10%', a declarat Aleksandr Medvedev, şeful diviziei de exporturi a Gazprom.

'Preţul nou va garanta competitivitatea gazului rusesc', a mai spus el, indicând totodată că monopolul rus de gaze nu a fost de acord cu solicitarea clienţilor săi privind creşterea procentului de gaze legat de preţul de pe piaţa spot (denumire generica dată pieţei pentru marfa efectivă a cărei livrare este imediată făcându-se contra bani gheaţă).

Gazprom a mai revizuit în trecut preţul la gazele livrate mai multor consumatori europeni. Astfel, în 2010, gigantul rus a redus preţul contractual la gaze pentru un număr de companii italiene, slovace, franceze şi germane, menţionează BBC Russian.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close