Antena 3 CNN Economic Biz News Grecia ar putea da în judecată mai multe bănci din SUA, pentru contribuţia la criză

Grecia ar putea da în judecată mai multe bănci din SUA, pentru contribuţia la criză

Grecia ar putea da în judecată mai multe bănci din SUA, pentru contribuţia la criză
Sursa foto: papandreou
16 Mai 2010   •   15:42

Grecia ar putea acţiona în justiţie mai multe bănci de investiţii din Statele Unite, care ar putea să fi contribuit la criza datoriei publice a statului elen, a declarat premierul de la Atena, George Papandreou, potrivit Bloomberg.

"Nu aş exclude că am putea apela la astfel de acţiuni", a declarat Papandreou într-un interviu acordat CNN, răspunzând unei întrebări privind rolul băncilor americane în criza datoriilor de stat. Interviul a fost înregistrat joi şi este programat pentru difuzare duminică, potrivit Bloomberg. Nici Papandreou, nici reporterii CNN nu au nominalizat vreo bancă.

Papandreou a afirmat că decizia de a acţiona împotriva băncilor americane va fi luată după încheierea unei investigaţii a parlamentului elen privind cauzele crizei.

"Grecia va analiza trecutul pentru a vedea cum au decurs lucrurile. Există investigaţii similare şi în alte ţări, şi în Statele Unite. Aici cred că da, în privinţa sectorului financiar, se aud cuvintele fraudă şi lipsă de transparenţă. Deci da, există un grad ridicat de răspundere aici", a arătat oficialul elen.

În zilele anterioare anunţării, pe 10 mai, a fondului de 750 miliarde euro creat de UE şi FMI pentru susţinerea statelor puternic îndatorate din zona euro, autorităţile din Uniunea Europeană examinau dacă speculatorii au manipulat preţurile obligaţiunilor într-un mod care îi face părtaşi la criză.

Comitetul Autorităţilor Europene de Reglementare a Valorilor Mobiliare a anunţat, pe 7 mai, că investighează "volatilitatea excepţională" de pe pieţe şi că va colabora cu alte autorităţi, inclusiv Securities and Exchange Commission din SUA, în cadrul unei acţiuni coordonate.

Papandreou a mai afirmat că "mulţi din comunitatea internaţională au lovit Grecia şi au facilitat scoaterea Greciei ca ţap ispăşitor".

Grecia se află, de la sfârşitul anului trecut, într-o criză financiar-fiscală cauzată de creşterea randamentelor cerute de investitori pentru a împrumuta guvernul de la Atena, după ce s-a aflat că deficitul bugetar al statului elen a fost de 13,6% din PIB în 2009, în contextul în care datoria de stat depăşea la sfârşitul anului 115% din PIB, circa 270 miliarde euro.

Antena3.ro




×
Subiecte în articol: banca investitii SUA frauda criza
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close