Antena 3 CNN Economic Biz News Grecia decide în decembrie dacă rămâne sau nu în zona euro. Avizul FMI privind împrumutul pentru statul elen, după referendum

Grecia decide în decembrie dacă rămâne sau nu în zona euro. Avizul FMI privind împrumutul pentru statul elen, după referendum

Grecia decide în decembrie dacă rămâne sau nu în zona euro. Avizul FMI privind împrumutul pentru statul elen, după referendum
Sursa foto: Foto: EPA/ Intact Images
03 Noi 2011   •   07:40

Grecia va decide prin referendum dacă rămâne sau nu în zona euro, la inceputul lunii decembrie, asa cum a propus premierul grec. Până atunci, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar au anunţaţ că vor sista orice ajutor financiar destinat statului elen.

Întâlnirea de aseară dintre liderii Uniunii Europene şi premierul grec s-a încheiat cu o certitudine. Referendumul elen va trebui să spună dacă Grecia va râmâne în continuare la moneda euro sau se va în întoarce la drahmă.

"O spunem încă o dată pentru a fi clar înţeleşi. Referendumul nu poate avea altă temă decât dorinţa Greciei de a rămâne în zona euro:da sau nu" a spus Angela Merkel.



George Papandreou  a anunţat că referendumul va avea loc la începutul lunii decembrie. "Întrebarea este dacă vrem să rămânem în zona euro. Acest lucru este clar şi trebuie să fie clar pentru toată lumea. Cred că poporul grec vrea ca noi să râmânem în zona euro şi cred că referendumul va arăta lucrul acesta" a adeclarat premierul Greciei.

La rândul său, preşedintele Nicolas Sarkozy a spus că doreşte o stabilizare a spaţiului euro din care să facă parte şi Grecia, însă a menţionat că salvarea Uniunii Europene este mai imporatantă decât cea a statului elen. "Europenii şi FMI nu îşi pot onora cea de-a şasea tranşă a programului de ajutor pentru Grecia, până ce Grecia nu va adopta în întregime pachetul din 27 octombrie" a anunţat Sarkozy.

Astăzi, la Cannes, va începe summitul G20 la care vor participa cei mai importanţi oameni ai lumii. Aşa cum era de aşteptat, tema centrală a discuţiilor va fi criza economică şi în special situaţia dificilă a Greciei.





×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close