Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernanţii mută la Finanţe haosul de la Casele de Pensii şi de Sănătate

Guvernanţii mută la Finanţe haosul de la Casele de Pensii şi de Sănătate

Guvernanţii mută la Finanţe haosul de la Casele de Pensii şi de Sănătate
06 Sep 2010   •   23:02

Ne aşteaptă ani de secetă prin buzunare. Guvernanţii mută haosul de la Casele de Pensii şi de Sănătate la Finanţe. Iar haosul va fi dublu, pentru că românii cu venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de două ori mai mari. Mulţi dintre artişti sau persoane fizice autorizate deja nu se mai gândesc la plată. Ci la emigrare.

Nu vă grăbiţi să înţelegeţi schimbările fiscale din acest an. Nu de alta, dar de anul viitor vom avea parte de altele. 2011 îi va prinde pe românii cu venituri din activităţi independente tot aici, la coadă la Casa de Pensii, tot ei vor trebui să-şi declare şi să-şi plătească contribuţiile sociale, care nu vor mai fi de 16,5% ci de 35%.

Crtistina Ralciu a preferat în februarie să renunţe la microîntreprindere şi să se transforme în persoană fizică autorizată. Era mai convenabil. Dintr-un câştig brut de 120.000 de lei pe an, vira statului 30.000 de lei. Acum, cu noua Ordonanţă 58, dările anuale s-au mărit la 40.000 de lei, iar din 2011, ele s-ar putea dubla.

?Soluţia, momentan, e să trec pe microîntreprinderi sau societate comercială. O să-mi pun totul pe carte de muncă cu un salariu minim?, a declarat Cristina Ralciu, persoană fizică autoritzată.

Un salariat plăteşte statului contribuţii de 10,5% la pensii, de 5,5% la sănătate, de 0,6% şomaj şi impozitul pe venit de 16%. Adică 32,5%. De anul viitor, din cauza majorări contribuţiilor şi a lărgirii bazei de impozitare, o persoană fizică autorizată sau una cu drepturi de autor va ajunge să plătească pe puţin 45,33%. Cifrele spun totul.

Nimic nu se pierde. Totul se impozitează. Chiar şi cadourile date de angajatori salariaţilor, de Craciun, Paşti sau 8 martie, care depaşesc valoarea de 150 de lei vor intra în baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale. Aşadar, de anul viitor, să fii salariat, actor sau persoană fizică autorizată e acelaşi lucru.

Luaţi cu asalt, guvernanţii încearcă să paseze responsabilitatea pe umerii altora.

Proiectul de majorare a contribuţiilor sociale a stârnit controverse şi în coaliţie. Deja UDMR a cerut renunţarea la ideea unei noi modificări a Codului Fiscal.

Observator

 

×
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close