Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul a adoptat proiectul de buget pe 2012: Pensiile şi salariile rămân îngheţate

Guvernul a adoptat proiectul de buget pe 2012: Pensiile şi salariile rămân îngheţate

Guvernul a adoptat proiectul de buget pe 2012: Pensiile şi salariile rămân îngheţate
Sursa foto: Foto: INTACT Images
25 Noi 2011   •   15:48

Guvernul României a adoptat, în şedinţa de vineri, proiectul de buget pe anul viitor. Pensiile şi salariile rămân îngheţate.

Documentul proiectului de buget pe 2012 urmează să fie transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare, informează Mediafax.
   
Conform legii, proiectul de buget pentru anul următor trebuia transmis Parlamentului de către Guvern până la 15 octombrie, dar Executivul a aşteptat finalizarea negocierilor din această toamnă cu Fondul Monetar Internaţional şi prezentarea de către Comisia Europeană a prognozei de creştere economică pentru anul viitor înainte de a aproba bugetul.

 

   
Aprobarea de către Guvern a proiectului de buget pentru 2012 a fost amânată şi de liderii coaliţiei, după ce mai mulţi miniştri, în principal cei ai UDMR, s-ar arătat nemulţumiţi de fondurile repartizate, în timp ce membri ai coaliţiei, inclusiv din partea PDL, au reclamat fondurile insuficiente repartizate autorităţilor locale.
   
Ulterior, Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR şi ministru al Culturii,a declarat că bugetul de pornire pe anul 2012 al ministerului pe care îl coordonează nu va fi mai mic decât cel din acest an, aşa cum prevedea proiectul iniţial.
   
Bugetul general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe venituri totale de 195,3 miliarde lei şi cheltuieli totale de 206,5 miliarde lei, care conduc la un deficit nominal de 11,2 miliarde lei, reprezentând 1,9% din PIB pe metodologia cash şi sub 3% pe standarde europene.
   
Veniturile bugetare reprezintă o pondere de 33,7% din PIB, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de acest an, cele mai mari ponderi fiind înregistrate de contribuţiile sociale, TVA şi accize.
   
Cheltuielile bugetare estimate au o pondere de 35,6% din PIB, faţă de 37,8% din PIB în 2011.
   
Resursele bugetare interne alocate pentru investiţii vor scădea anul viitor cu 1,3-2 miliarde lei faţă de sumele programate  în 2011, dar Guvernul speră să compenseze printr-o absorbţie a fondurilor europene în creştere cu aproape 50%.
   
Concomitent, subvenţiile scad la 0,91% din PIB, faţă de 1,2 % din PIB în acest an, cheltuielile de personal continuă sensul descendent şi în anul 2012, ajungând la 6,9 % din PIB, de la 7,5% în acest an, cu perspectiva creşteri acestora în cursul anului până la 7,2%, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru.
   
În acest uiltim scenariu, Guvernul ar putea aloca 1,7 - 1,8 miliarde de lei pentru majorarea salariilor de la mijlocul anului viitor, ceea ce înseamnă o majorare a fondurilor de salarii cu 4,5%.
   
Creştere economică este estimată în intervalul 1,8% şi 2,3%.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close