Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul a extins grila de obligativitate a plăţii CAS

Guvernul a extins grila de obligativitate a plăţii CAS

Guvernul a extins grila de obligativitate a plăţii CAS
Sursa foto: cas
26 Ian 2010   •   17:31

Persoanele cu un venit anual de cel puţin patru salarii medii brute, între care şi cei cu venituri provenite exclusiv din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, vor fi asigurate obligatoriu la sistemul public de pensii, scrie Mediafax.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a supus, marţi, dezbaterii publice proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

Proiectul de lege prevede că vor fi asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii angajaţii care realizează un venit brut pe an calendaristic echivalent cu minim patru salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi care se află în una dintre situaţiile următoare: asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari, administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management, membri ai asociaţiei familiale, persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente, persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora, persoane care realizează exclusiv venituri din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, dar şi cele care realizează venituri din activităţi profesionale.

Persoanele care realizează doar venituri din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, care au minim 18 ani, sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei individuale de asigurare, care trebuie depusă în 30 de zile de la data încadrării.

"Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi care, anual, se regularizează pe baza declaraţiei privind veniturile realizate, depusă la organele fiscale, dacă diferenţa dintre veniturile realizate şi cele declarate este mai mare de 10 la sută", arată proiectul de lege.

Articolul 36 din proiectul de lege menţionează că pentru persoanele care realizează doar venituri din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă venitul lunar asigurat, înscris în declaraţia individuală de asigurare sau în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mică decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1 din Legea salarizării unice.

Mai mult, în proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice sunt trecute şi cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării, ordinii publice şi a siguranţei naţionale care au ajutoare lunare, ce se asigură din bugetul de stat.

Se pot asigura în sistemul public de pensii, în baza unui contract de asigurare socială şi avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public.

Proiectul de lege mai arată că, de la data intrării în vigoare a legii, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale se va transforma în Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), în subordinea căreia vor funcţiona casele judeţene de pensii, în fiecare municipiu-resedinţă de judeţ şi case locale de pensii, care vor putea fi înfiinţate ţinând cont de numărul şi structura asiguraţilor.

În şase luni de la publicarea legii, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, CNPP şi casele de pensii sectoriale vor trebui să coreleze bazele proprii de date pentru realizarea unei evidenţe corecte şi unitare a drepturilor şi obligaţiilor participanţilor la sistemul public de pensii şi la sistemul fondurilor de pensii administrate privat.

În fiecare an, după depunerea situaţiilor financiare şi a declaraţiilor fiscale, organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice trimit caselor teritoriale de pensii situaţia persoanelor care au exclusiv contracte de drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CAS
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close