Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul ar putea institui poliţia fiscală. Conturile bancare, la dispoziţia ANAF

Guvernul ar putea institui poliţia fiscală. Conturile bancare, la dispoziţia ANAF

Guvernul ar putea institui poliţia fiscală. Conturile bancare, la dispoziţia ANAF
Sursa foto: politia fiscala
11 Mai 2010   •   23:03

Guvernul ar putea înfiinţa poliţia fiscului, care să controleze averile tuturor. Ale celor cu venituri mari, se precizează în Scrisoarea de intenţie trimisă la FMI.

Un departament special al ANAF s-ar putea ocupa de verificarea averilor persoanelor fizice. Ar putea urmări dacă românii îşi plătesc dările şi dacă au conturi nedeclarate. Guvernul a promis FMI că va schimba Codul Fiscal, pentru a da dreptul ANAF să se uite în conturile persoanelor fizice şi în cele ale apropiaţilor. Ar putea fi vorba de familie, rude, parteneri de afaceri.

Ceea ce înseamnă că funcţionarii bancari vor fi obligaţi, în situaţii punctuale şi în baza unor dovezi clare să prezinte Fiscului date legate de un potenţial evazionist. Fără să mai ţină cont de secretul bancar. Ci pentru că aşa spune legea.

?Considerăm că este o măsură abuzivă. acolo unde există argumente suficiente justiţia va da mandat de acces la conturi. nu e nevoie de un mandat generalizat, de care nu ştim cine beneficiază, ce funcţionari de la ce birou? spune Cristian Pârvan, secretar general AOAR.

La ANAF nu se ştie concret despre intenţia Guvernului. Inspectorii ştiu doar că trebuie să muncească mai mult ca să reducă evaziunea fiscală.

În condiţiile în care şi lor le scad veniturile, avertizează şefii ANAF. Însă, spre deosebire de alţi funcţionari, cei de la fisc mai au dreptul lună de lună la stimulente echivalente cu un salariu. Acceptate şi de FMI.

Observator

×
Subiecte în articol: ANAF
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close