Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul Boc taie din cheltuieli. Ministrul de Finanţe vrea deficit de 1.7% din PIB

Guvernul Boc taie din cheltuieli. Ministrul de Finanţe vrea deficit de 1.7% din PIB

Guvernul Boc taie din cheltuieli. Ministrul de Finanţe vrea deficit de 1.7% din PIB
26 Dec 2008   •   09:59

Cabinetul Emil Boc reduce drastic cheltuielile. Motivul: veniturile prognozate la buget sunt mai mici cu peste 37 de miliarde de lei. Ambiţios, noul ministru al Finanţelor, Gheorghe Pogea, îşi propune să reducă deficitul bugetar la 1,7% din produsul intern brut, cu 0,3 procente mai mult faţă de predecesorul său, Varujan Vosganian. Estimarile oficialilor români sunt considerate prea optimiste de către agenţiile internaţionale de rating.
Ministerul de Finanţe a lucrat în Ajun de Crăciun pentru a elabora o nouă proiecţie bugetară pentru 2009. Documentul final va fi analizat, sâmbătă, la Palatul Victoria, într-o discuţie informală a miniştrilor noului cabinet. Ţintele sunt mai mult decât ambiţioase. Chelutielile nu vor depăşi 200 de miliarde de lei, iar veniturile proiectate sunt de 187 de miliarde de lei.
Ambele cifre sunt cu mult reduse faţă de proiecţia gândită de Guvernul Tăriceanu, cu venituri de aproape 225 de miliarde de lei şi cheltuieli de peste 200 de miliarde de lei. Produsul intern brut estimat de Gheorghe Pogea este de aproximativ 600 miliarde , considerabil mai mare faţă de cifra de anul acesta.
Primul obiectiv al noului ministru de Finanţe, Gheorghe Pogea, este acela de a reduce cheltuielile. Primele victime - personalul din administraţia publică.
Ministrul de Finanţe a declarat încă de la audierea sa în Parlament că vrea să elimine de la buget posturile vacante din instituţiile publice centrale şi locale şi să reducă cheltuielile care nu sunt în legătură directă cu performanţa obţinută. Prin urmare, primele, delegaţiile sau stimulentele vor exista doar pe hârtie.
Cât despre cheltuielile pe domenii de activitate, noul cabinet a refuzat să facă, deocamdată, comentarii. Proiecţia bugetară gândită de Guvernul Tăriceanu prevedea 6% din Produsul Intern Brut pentru educaţie, 4% pentru sănătate, 3% pentru agricultură şi 4,5% pentru transporturi. Totodată, vechiul program cuprinde o creştere a pensiei medii de la 567 de lei la 709 lei în 2009 şi un câştig salarial mediu brut de peste 1800 de lei.
Antena3

×
Subiecte în articol: Emil Boc
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close