Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul cere FMI ca tranşa a doua a împrumutului să fie utilizată la finanţarea deficitului bugetar

Guvernul cere FMI ca tranşa a doua a împrumutului să fie utilizată la finanţarea deficitului bugetar

Guvernul cere FMI ca tranşa a doua a împrumutului să fie utilizată la finanţarea deficitului bugetar
Sursa foto: imprumut extern
06 Aug 2009   •   04:53

Guvernul a solicitat FMI ca a doua tranşă a acordului de împrumut să fie utilizată pentru finanţarea deficitului bugetar, care ar putea fi rectificat la 8% din PIB, şi să nu fie direcţionată către BNR pentru susţinerea politicilor monetare, aşa cum a fost stabilit iniţial.
Surse guvernamentale care au participat miercuri la întâlnirea membrilor Guvernului cu delegaţia FMIşi a CE au declarat agenţiei Mediafax că reprezentanţii Fondului sunt dispuşi să accepte utilizarea celei de-a doua tranşe de împrumut pentru finanţarea deficitului bugetar în condiţiile respectării de către autorităţile române a mai multor condiţii.
Potrivit surselor citate, FMI a subliniat că Guvernul va trebui să reducă din cheltuielile administrative şi de capital în special în cazul administraţiei publice locale, unde se impune stabilirea unor standarde de cost mult mai riguroase.
Reprezentanţii FMI au arătat că dacă la nivelul adminsitraţiei centrale au fost luate unele măsuri în privinţa reducerii cheltuieilor, acestea din urmă sunt încă foarte mari şi distribuite inegal la nivel local.
Fondul a recomandat totodată Guvernului creşterea veniturilor bugetuluiprin asigurarea unei mai bune colectări a taxelor şi impozitelor.
Legea salarizării şi cea pensiilor vor trebui finalizate până la sfârşitul anului, au mai spus reprezentanţii FMI.
Conform surselor citate, FMI ar putea accepta totodată transferarea din trimestrul al IV-lea către trimestrul al III-lea a sumelor de la buget pentru finanţarea proiectelor de infrastructură.
În aceste condiţii, deficitul bugetar ar putea fi rectificat în jurul a 8% din PIB, au mai spus sursele citate.
O delegaţie a FMI a sosit în urmă cu o săptămână la Bucureşti, pentru prima evaluare a acordului stand-by, aprobat de boardul instituţiei în mai, discuţiile urmând să fie încheiate luni.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close