Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul de la Moscova investeşte 40 de miliarde de dolari în bănci

Guvernul de la Moscova investeşte 40 de miliarde de dolari în bănci

Guvernul de la Moscova investeşte 40 de miliarde de dolari în bănci
Sursa foto: alexei kudrin
05 Feb 2009   •   08:14

Guvernul rus întinde mâna şi propune un plan de salvare de 40 miliarde de dolari, destinat băncilor, după ce rubla a fost lovită de criză, dând naştere speculaţiilor despre o devalorizare formală a monedei naţionale.
Aflat la Londra, Aleksei Kudrin, ministrul rus de Finanţe a vorbit despre reduceri bugetare pe măsură ce ţara se luptă cu inflaţia mare, deprecierea monedei şi prăbuşirea pieţei petrolului şi gazelor, care constituie principalul export al Rusiei.
Valoarea dolarului s-a apropriat la doar câteva copeici de 41 de ruble, valoare la care banca centrală este hotărâtă să apere moneda prin vânzarea de valută. În ultimele şase luni, rubla a căzut cu 40%, în pofida cheltuirii a sute de miliarde de dolari în apărarea sa.
Kudrin, care a avut miercuri discuţii cu cancelarul Marii Britanii Alistair Darling, a anunţat că Moscova va pune la dispoziţie 40 de miliarde de dolari pentru a investi în capitalul băncilor.
?Pregătim un pachet bancar, doar dacă fondurile ajung la economia reală?, a subliniat oficialul rus.
Încrederea în Rusia a suferit foarte mult când agenţia Fitch, a coborât ratingul la BBB, din cauza retragerii continnue de capital din ţară, acest rating fiind doar două trepte mai sus de capătul minim, iar agenţia de rating a avertizat că încă există riscul retrogradării.
Kudrin a precizat că guvernul său nu are nicio intenţie de a apela pentru fonduri la piaţa de capital, deoarece are rezerve de aproape 400 miliarde dolari.
?Deficitul bugetar este acoperit de rezerve. Pentru următorii doi-trei ani, suntem pe deplin angajaţi să plătim salarii, pensii?. Oricum, el a amintit că se vor face unele reduceri ale costurilor, referindu-se la programele de infrastructură, cu un procent e 15-20.
Kudrin a mai amintit că Rusia mai sprijină şi vecinii cu împrumuturi- 2 miliarde dolari pentru Belorusia, 500 milioane dolari pentru Armenia şi 2 miliarde pentru Kîrgîzstan.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: deficit bugetar rata inflatiei Rusia rubla
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close