Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul introduce TVA la achiziţii intracomunitare şi taxare inversă la pâine, fructe şi carne

Guvernul introduce TVA la achiziţii intracomunitare şi taxare inversă la pâine, fructe şi carne

Guvernul introduce TVA la achiziţii intracomunitare şi taxare inversă la pâine, fructe şi carne
Sursa foto: taxe
20 Mai 2010   •   08:34

Achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii vor avea TVA, iar pentru tranzacţiile în interiorul ţării cu aceleaşi produse, la care se adaugă pâinea, va fi aplicată taxarea inversă, respectiv la beneficiar.

"Se va crea un document special care va sta la baza plăţii TVA pentru achiziţiile intracomunitare de astfel de bunuri. Totuşi, vor fi respectate celelalte prevederi comunitare privind deductibilitatea taxei plătite pentru aceste achiziţii, pentru a nu aduce prejudicii pieţei interne, fapt care ar putea fi foarte sever sancţionat de Uniunea Europeană", se spune în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale.

Totodată, se vor stabili prin ordin al ministrului Finanţelor la propunerea preşedintelui ANAF încadrarea tarifară a produselor din categoriile vizate şi valorile minime pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA.

"În scopul diminuării evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu bunuri din categoriile: cereale şi plante tehnice, legume şi fructe, flori, carne şi preparate din carne, peşte, preparate din peşte şi fructe de mare, zahăr, făină, pâine, o măsură eficientă o constituie aplicarea taxării inverse pentru livrările de astfel de bunuri în interiorul ţării între persoane impozabile înregistrate normal în scopuri de TVA", se mai arată în nota de fundamentare.

Taxarea inversă reprezintă o măsură de simplificare a plăţii taxei, aplicabilă numai între persoane înregistrate în scopuri de TVA, prin care persoana obligată la plata taxei este beneficiarul în locul furnizorului. Practic, colectarea se face la finalul circuitului şi sunt mult diminuate pierderile din diferite tranzacţii între interpuşi.

Ministerul Finanţelor recunoaşte că atât aplicarea TVA pentru achiziţii intracomunitare, cât şi taxarea inversă privind TVA din anumite tranzacţii în piaţa internă contravin legislaţiei europene şi propune aplicarea limitată a acestor prevederi, până la finele anului viitor.

"În cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri din anumite categorii cu risc crescut de fraudă, proiectul de act normativ contravine Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, în ceea ce priveşte momentul exigibilităţii şi al modalităţii de plată a taxei pe valoarea adăugată.

Aplicarea taxării inverse pentru livrarea în interiorul ţării a bunurilor din anumite categorii cu risc crescut de fraudă, altele decât cele prevăzute de Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, fără a obţine o derogare în acest sens, contravine legislaţiei comunitare", se mai arată în nota de fundamentare.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close