Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul va acorda un pachet de garanţii de stat de peste 1,5 miliarde euro

Guvernul va acorda un pachet de garanţii de stat de peste 1,5 miliarde euro

Guvernul va acorda un pachet de garanţii de stat de peste 1,5 miliarde euro
Sursa foto: emil boc
14 Apr 2009   •   14:59

remierul Emil Boc a confirmat, luni seara, la postul public de televiziune, intenţia Guvernului de a acorda un pachet substanţial de ajutoare şi garanţii de stat pentru domenii strategice ale economiei, precizând că decizia politică în acest sens va fi luată în următoarele două săptămâni.

Surse guvernamentale au declarat anterior, agenţiei Mediafax, că Guvernul va acorda un pachet de garanţii de stat în valoare totală de peste 1,5 miliarde euro, în principal firmelor din industria auto, energie, construcţia de locuinţe şi sectorul petrochimic.

"Au fost stabilite liniile mari ale politicii ajutorului guvernamental, pe domenii de activităţi, iar suma estimată a întregii scheme de garanţii de stat depăşeşte 1,5 miliarde euro, incluzând sprijinul pentru companiile Ford şi Renault. Bugetul total pregătit pentru garanţii de stat este de circa 6 miliarde lei", au arătat sursele citate.

Detaliile sprijinului guvernamental vor fi stabilite în următoarele săptămâni, după ce Executivul va verifica dacă aceste măsuri nu contravin normelor UE în domeniul ajutorului de stat.

Premierul Emil Boc a anunţat, în luna martie, că Guvernul lucrează la un pachet complet de ajutoare şi garanţii de stat care să fie acordate companiilor din România în concordanţă cu normele europene, pentru domenii considerate ca având un efect multiplicator în economie, precum industria auto, agricultura, siderurgia, industria chimică.

La finalul anului trecut, Guvernul a introdus o schemă de ajutor de stat valabilă pentru perioada 2009-2013, cu un buget de un miliard euro, pentru firme care realizează o investiţie iniţială de peste 30 milioane euro şi creează cel puţin 300 noi locuri de muncă.

Tot atunci, Executivul a decis să acorde ajutoare de stat cuprinse între 15,4 milioane euro şi 37,4 milioane euro către Automobile Dacia, deţinută de Renault, şi patru furnizori de componente auto, pentru susţinerea şi diversificarea producţiei.

Pe lista companiilor care vor beneficia de sprijinul statului au fost incluse producătorul Automobile Dacia (care va primi un ajutor de stat în cuantum de 15,4 milioane euro) şi furnizorii Delphi Diesel Systems Romania (24,7 milioane euro), KS Atag Romania (27,9 milioane euro), Calsonic Kansei Romania (17,9 milioane euro) şi Honsel (37,4 milioane euro), au declarat atunci pentru MEDIAFAX surse ministeriale.

La rândul său, grupul american Ford a cerut Băncii Europene de Investiţii (BEI) un împrumut de 400 de milioane de euro pentru investiţii la uzina din Craiova, cu garanţii de stat din partea Guvernului, iar constructorul francez Renault a solicitat ajutoare de stat de aproape 70 milioane euro, pentru centrul tehnic RTR de la Titu şi pentru furnizori ai Dacia şi Nissan, precum şi o garanţie de 100 milioane euro pentru un împrumut de la BEI.

Printre firmele care au mai cerut ajutoare de stat se numără Oltchim Râmnicu-Vâlcea, Electroputere Craiova, Regia Autonomă Multiproduct Bucureşti, Sanevit 2003 Arad şi Celrom Drobeta-Turnu Severin.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anunţat, la începutul lunii martie, că ar putea acorda, împreună cu Ministerul Economiei, în intervalul 2009-2010, ajutoare de salvare şi restructurare în valoare totală estimată la 600 de milioane de euro, pentru cel mult 65 de companii aflate în dificultate. Din totalul de 600 de milioane euro reprezentând valoarea ajutoarelor de stat, doar circa 33% vor fi în numerar.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close