Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul va concedia 70.000 de bugetari, FMI vrea să demită de trei ori mai mulţi

Guvernul va concedia 70.000 de bugetari, FMI vrea să demită de trei ori mai mulţi

Guvernul va concedia 70.000 de bugetari, FMI vrea să demită de trei ori mai mulţi
Sursa foto: functionar
11 Mai 2010   •   08:28

Guvernul s-a angajat să limiteze până la începutul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, puţin peste 5%, reiese din datele prezentate în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul cu FMI.
"Vom limita totodată fondul de salarii în 2011 la 39 de miliarde de lei şi vom stabili o limită de 1,29 milioane total angajaţi în sectorul public la începutul anului 2011. Pentru a încuraja disciplina bugetară, ierarhizarea după activităţi a proiectelor şi sporirea eficienţei, Ministerul Finanţelor va transmite limite orientative de cheltuieli ordonatorilor primari de credite, în procesul de elaborare a strategiei fiscale", se arată în scrisoarea suplimentară convenită de autorităţile române şi misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI), transmite Mediafax.
Potrivit ultimelor date prezentate de Guvern, la finele lunii martie numărul de personal în sectorul public s-a ridicat la 1,36 milioane de angajaţi, cu 36.000 de salariaţi mai puţin decât în decembrie 2008.
Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru Mediafax că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat luni că personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termen mediu, în următorii ani, cu 250.000 de salariaţi, respectiv o reducere similară angajărilor suplimentare din perioada 2006-2008.
El a arătat că în scrisoarea de intenţie nu este specificat numărul de salariaţi care trebuie disponibilizaţi în acest an, dar această reducere este implicită, întrucât va reprezenta baza de plecare pentru bugetul pentru anul viitor.
"Va trebui să fie disponibilizări până la începutul anului viitor", a concluzionat Franks.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: concedieri acord cu FMI
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close