Antena 3 CNN Economic Biz News Harta Europei se va schimba RADICAL. Un puternic stat de pe continent s-ar putea destrăma

Harta Europei se va schimba RADICAL. Un puternic stat de pe continent s-ar putea destrăma

Harta Europei se va schimba RADICAL. Un puternic stat de pe continent s-ar putea destrăma
de O.P.    |    04 Apr 2013   •   08:14

Pe 21 martie, primul ministru al Scoţiei, Alex Salmond, a anunţat că ar vrea să iasă de sub "tutela" mamei Anglii, aşa că în scurt timp va organiza un referendum în care le va cere oamenilor să voteze dacă sunt de acord cu o posibilă despărţire de Anglia.

Subiectul a fost atent dezbătut şi de presa de peste Ocean, iar jurnaliştii de la Stratfor consideră că, dacă Scoţia se va dezlipi de Anglia va urmări dezvoltarea şi exploatarea resurselor din Marea Nordului.

În acest moment, Scoţia gestionează aproape toată producţia de petrol a britanicilor, mai bine de jumătate din producţia de gaze, aducând astfel venituri de miliarde de lire sterline (în 2011-2012 veniturile din taxe au fost de 10 miliarde de lire sterline).

Planurile lui Salmond arată în felul următor: după cinci ani de independenţă, veniturile Scoţiei, strânse din astfel de taxe, ar putea creşte la 50 de miliarde de lire sterline, iar în această direcţie, Scoţia ar urma să calce pe urmele Norvegiei în ceea ce priveşte investiţiile din domeniul petrolului.

Scotia si Anglia au avut un singur monarh din 1603 si au fost conduse de un singur Parlament, la Londra, din 1707. In 1999, pentru prima data de atunci, in urma unui referendum, a fost instituit un Parlament scoţian. Guvernul scoţian are în prezent atribuţii in domenii precum sănătatea şi educaţia, iar zona are un sistem juridic separat.

Salmond a declarat ca doreste sa mentina lira sterlina si monarhul britanic drept sef al statului.





×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close