Antena 3 CNN Economic Biz News Hypermarket-urile Real, Billa şi Metro, în topul amenzilor ANPC. Vezi lista sancţiunilor

Hypermarket-urile Real, Billa şi Metro, în topul amenzilor ANPC. Vezi lista sancţiunilor

Hypermarket-urile Real, Billa şi Metro, în topul amenzilor ANPC. Vezi lista sancţiunilor
Sursa foto: Amenzi gigant pentru hypermarket-urile din Capitala
04 Feb 2010   •   13:31

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a controlat joi, 3 februarie, mai multe supermarket-uri şi hypermarket-uri din Capitală şi a aplicat amenzi de peste 190.000 de lei, conform unui comunicat ANPC, remis către Antena3.ro. De asemenea, autorităţile au mai amendat şi unităţile de comercializare a alimentelor din piaţa Obor, cu sancţiuni de peste 14.000 de lei.

Zece echipe, cu câte un reprezentant al fiecărei instituţii din cele două implicate, împreună cu reprezentanţi ai Jandarmeriei au controlat joi firmele Billa, Kaufland, Metro, Real, Carrefour, Selgros, dar şi Piaţa Obor, la care au aplicat amenzi totale de 204.200 de lei.


Dintre cele nouă supermarketuri verificate, opt au fost sancţionate contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.200 şi 45.000 lei, iar pentru SC Apolon Frut SRL a fost emisă o Ordonanţă de Interzicere a Activităţii.

Comisarii ANPC au oprit şi retras de la comercializare 112 kilograme de produse alimentare, care aveau data durabilităţii minimale depăşită. Cantitatea de 511 kilograme de produse alimentare a fost oprită temporar de la comercializare, până la remedierea deficienţelor, iar pentru încălcarea dispoziţiilor legii privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, comisarii ANPC au aplicat 8 sancţiuni contravenţionale, după cum urmează: două sancţiuni la Kaufland, două la Carrefour şi câte o sancţiune la Metro, Cora, Real şi Billa.

Sancţiunile aplicate de către echipele mixte de inspectori au vizat următoarele abateri, după cum arată următoarele date din comunicatul remis către Antena3.ro :

- SELGROS CASH & CARRY ? 3.000 de lei, pentru depăşirea capacităţilor de depozitare peste limitele tehnologice aprobate oficial. Comisarii ANPC au aplicat amenzi de 7.000 de lei pentru produse expirate şi etichetare neconformă a cărnii de pasăre. Au fost oprite de la comercializare 83 de kilograme de produse.

- KAUFLAND ROMANIA, ? 6.000 de lei, pentru depozitarea ambalajelor de transport produse alimentare în condiţii improprii de igienă, depăşirea capacităţilor de depozitare peste limitele tehnologice aprobate oficial. Comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenţionale de 8.000 de lei pentru practici comerciale înşelătoare, cum ar fi cazul uleiului din turte de măsline, care era comercializat sub denumirea de ulei de măsline.

- CARREFOUR ROMANIA ? 6.000 de lei, pentru ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, caz în care inspectorii au confiscat 15 kilograme de produse neconforme din carne. Comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 16.000 de lei pentru practici comerciale înşelatoare, cum este cazul specialităţilor brânzeturi, dar care erau prezentate drept caşcaval şi cazul produselor alimentare cu diferenţe de gramaj de 10% între cantitatea netă şi cea menţionată pe ambalaj.

- BILLA ROMANIA ? 10.000 de lei, pentru manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor de igienă, produse alimentare, respectiv ouă, al căror gramaj era diferit de gramajul de pe etichetă şi prezentarea de oferte promoţionale neexplicite, sancţionate de comisarii ANPC cu 10.000 de lei. Au fost oprite definitiv de la comercializare 398 de kilograme de produse.

- GIM ROM HOLDING ? 45.000 de lei pentru comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit. Astfel, au fost confiscate 47 de kilograme de carne şi produse din carne, iar legumele şi fructele care prezentau pete de mucegai, zone deshidratate sau putrede au fost oprite de la comercializare pentru calitate neconformă, pentru care comisarii ANPC au aplicat sancţiuni contravenţionale de 6.000 de lei şi au oprit de la comercializare 41 de kilograme de produse.

- METRO CASH &CARRY ROM SRL ? 10.000 de lei, pentru transportul, depozitarea, păstrarea şi expunerea la vânzare a peştelui fără asigurarea lanţului frigorific, pentru care inspectorii au confiscat 21 de kilograme de peşte. În acelaşi timp, comisarii ANPC au găsit la comercializare tablete amărui, pe bază de ulei vegetal, prezentate drept ciocolată, produs care trebuie să conţină unt de cacao şi preparate din grăsimi vegetale prezentate ca frişcă.

- SC REAL HYPERMARKET ? Cotroceni ? 45.000 de lei, pentru comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate depăşit şi carne de pasăre care prezenta arsuri de congelare. Comisarii ANPC au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 13.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Ordonanţei privind protecţia consumatorilor şi practicile comerciale incorecte.

- SC KAUFLAND ? Sector 2 ? 3.000 de lei, pentru depăşirea capacităţilor de depozitare peste limitele tehnologice aprobate oficial şi pentru comercializarea de ulei din turte de măsline sub denumirea de ulei de măsline.

- CORA HIPERMARKET ? Comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 8.000 de lei pentru practici comerciale înşelătoare şi încălcarea legii care prevede protecţia consumatorilor.

Citiţi aici lista hypermarket-urilor amendate joi (pdf)



Piaţa Obor, vizată şi ea de către ANPC şi ANSVSA pentru amenzi

De asemenea, în piaţa Obor comisarii au controlat mai multe tipuri de unităţi. La cele de comercializare a peştelui au fost aplicate nouă sancţiuni, în valoare totală de 5.400 de lei, pentru manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor de igienă. Dintre unităţile din hala de carne, trei au fost sancţionate cu amenzi de 4.600 de lei, pentru neîntreţinerea în condiţii de igienă a spaţiilor de lucru şi a utilajelor şi ustensilelor de lucru folosite, iar una dintre acestea a primit o Ordonanţă de Suspendare a Activităţii pentru 21 de zile, necesare remedierii deficienţelor constate. Apoi, inspectorii au confiscat şi 15 kilograme de carne, care prezenta modificări organoleptice.

La unităţile din hala de lactate, inspectorii au aplicat două sancţiuni în valoare de 3.000 de lei, pentru comercializarea directă către consumatorul final, fără respectarea normelor de igienă şi tot în hala Obor ANPC a amendat două persoane fizice pentru pentru manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor de igienă, cu suma de 1.200 de lei.

ANPC şi ANSVSA recomandă consumatorilor ca, în cazul în care constată nereguli care le-ar putea pune în pericol sănătatea, să sune la telefoanele celor două Autorităţi, respectiv 0800 826 787 ? ANSVSA şi 0800 080 999 ? ANPC.


Paula Safta, Antena3.ro


×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close