Antena 3 CNN Economic Biz News Ieftinirea petrolului nu scade preţurile transporturilor

Ieftinirea petrolului nu scade preţurile transporturilor

Ieftinirea petrolului nu scade preţurile transporturilor
28 Dec 2008   •   19:27

Deşi preţul petrolului a scăzut cu peste 100 de dolari pe baril, iar cel al carburanţilor a ajuns la nivelul din 2005, companiile de transport nu şi-au modificat tarifele. Nici de la 1 ianuarie nu sunt şanse ca biletele de călătorie sau costurile pentru transportul de marfă să scadă.
Orice scumpire a carburanţilor atrage după sine majorarea preţurilor la toate produsele şi serviciile. Nu aceeaşi politică se aplică şi atunci când benzina se ieftineşte. ?Transportul de marfă va rămâne echilibrat, în zona 0,45 ? 0,55 euro pe kilometru pentru camioanele grele?, susţine Ion Lixandru, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Transportatorilor din România. El a adăugat că, cel mai probabil, nici preţul unui bilet de călătorie nu se va modifica.
Benzinarii iau în considerare un preţ mai mare la carburanţi din cauza măririi accizei, care ?va creşte de la 1 ianuarie li se va reflecta în preţul alimentelor şi transporturilor?, spune Ion Tache, preşedintele Asociaţiei Române a Benzinarilor.
Deşi au travesat o vară grea din cauza creşterii preţului la petrol, companiile aeriene şi-au menţinut tarifele constante. Pierderile au fost importante: în numai câteva luni o companie low-cost a pierdut aproape 4 milioane de euro din cauza petrolului. A recuperat însă pe finalul anului când kerosenul s-a ieftinit. ?Este posibil chiar ca preţul biletelor să fie mai mic decât în 2008?, spune Gheorghe Răcaru, directorul general al unei companii low-cost.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: transporturi tarife
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close