Antena 3 CNN Economic Biz News IMM-urile, ţinta impozitului forfetar

IMM-urile, ţinta impozitului forfetar

IMM-urile, ţinta impozitului forfetar
Sursa foto: impozit
05 Mar 2009   •   18:39

Ministerul de Finanţe continuă cu introducerea unui impozit forfetar. Astfel, firmele din comerţ, pensiunile, lanţurile de hoteluri şi restaurante, operatorii turistici şi cei de transport ar putea plăti un impozit forfetar, în loc de taxarea cu 16% a profitului.

MInistrul Finanţelor s-a declarat nemulţumit că multe companii din România eludează obligaţiile pe care le au în faţa statului. Acesta acuză că societăţile îşi ţin contabilitatea pe minus, pentru a evita să plătească impozit.
El a aminitit în acest sens că sute de mii de firme, majoritatea din domeniile enumerate, înregistrează pierderi în ultimii ani. El a asigurat că noul impozit nu va fi introdus în domeniul construcţiilor, deoarece acest sector are nevoie să fie stimulat.

Impozitul în cauză înseamnă că în anumite condiţii, stabilite prin lege şi norme, o companie va plăti statullui o sumă fixă, ce nu va mai fi legată de profit. De asemenea, profitul realizat nu va mai fi impozitat suplimentar, iar contabilitatea firmei va fi mai simplă. ?Aceste societăţi vor plăti o cotă fixă şi nu te mai întreabă nimeni de nimic, nu vor mai fi multe controale, se reduce şi birocraţia?, a afirmat ministrul Pogea.



?Acest impozit priveşte firmele mici care de trei ani nu declară profit. Adică, să spunem, bagă 100 de lei în firmă, iar la final iau 80. Păi în cazul ăsta le sugerez să pună banii la bancă, în depozite. Măcar acolo au un câştig de cel puţin 10%, garantat. Eu o să le pun o cotă fixă, să spunem, de 5 lei, indiferent de veniturile şi cheltuielile lor şi apoi nu-i mai întreb nimic. Nu-i mai controlează nimeni?, a explicat ministrul, citat de Cotidianul.

Ministrul a arătat că măsura va fi introdusă după ce se ajunge la o soluţie bună.

Cel mai probabil, impozitul forfetar va privi în exclusivitate IMM-urile. Acesta va fi diferenţiat în funcţie de domeniul de activitate şi de cifra de afaceri, au spus surse guvernamentale.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ministerul Finantelor Gheorghe Pogea
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close