Antena 3 CNN Economic Biz News Impactul devastator pe care l-ar avea ieşirea Greciei din zona euro. Ce sumă imensă ar pierde economia mondială

Impactul devastator pe care l-ar avea ieşirea Greciei din zona euro. Ce sumă imensă ar pierde economia mondială

Impactul devastator pe care l-ar avea ieşirea Greciei din zona euro. Ce sumă imensă ar pierde economia mondială
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
19 Oct 2012   •   13:46

Ieşirea Greciei din zona euro, împreună cu părăsirea uniunii monetare şi de alte state din sudul Europei ar costa economia mondială 17.000 miliarde euro, arată un studiu citat de CNBC. Recesiunea globală ar lovi inclusiv Statele Unite şi China, se mai arată în studiul realizat de Prognos la cererea centrului Bertelsmann.

Cea mai pesimistă variantă presupune epuizarea totală a fondurilor pentru susţinerea statelor cu probleme. Ar urma ieşirea Greciei, Spaniei, Italiei şi Portugaliei din zona euro, ieşire care ar determina recesiunea globală şi un cost, până în 2020, de 17.200 de miliarde de euro al PIB însumat pentru 42 de economii dezvoltate.

"În cifre, impactul ar fi cel mai puternic în Franţa - 2.900 miliarde de euro, Statele Unite - 2.800 de miliarde de euro, China - 1.900 miliarde euro şi Germania - 1.700 miliarde euro", arată studiul.

"O astfel de recesiune ar pune o presiune puternică asupra structurilor sociale şi politice din mai multe state. În special în cele care părăsesc uniunea monetară, însă şi în altele", mai precizează studiul.

Mai mulţi analişti economicii consideră că ieşirea Greciei din zona euro este inevitabilă. Cu toate acestea, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele BCE, Mario Draghi, şi şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, şi-au exprimat repetat sprijinul pentru statul elen în ultimele luni.


 


 


 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close