Antena 3 CNN Economic Biz News În această ţară din Europa, TOŢI cetăţenii au devenit MILIONARI peste noapte. Cum are grijă statul de ei

În această ţară din Europa, TOŢI cetăţenii au devenit MILIONARI peste noapte. Cum are grijă statul de ei

În această ţară din Europa, TOŢI cetăţenii au devenit MILIONARI peste noapte. Cum are grijă statul de ei
de O.P.    |    10 Ian 2014   •   06:26

Toţi cetăţenii Norvegiei au devenit milionari peste noapte. Valoarea activelor celui mai mare fond de investiţii de stat a crescut miercuri după ce au explodat preţurile la petrol şi gaze, informează Reuters.

Toţi cetăţenii Norvegiei au devenit milionari în moneda naţională, după ce, în cursul zilei de ieri, valoarea activelor celui mai mare fond de investiţii de stat din ţara scandinavă a ajuns la peste 5.110 miliarde de coroane norvegiene, adică 600 de miliarde de euro, ca urmare a exploziei preţurilor la petrol şi gaze.

Asta înseamnă că fiecărui norvegian i-ar reveni cîte 1 milion de coroane, adică aproape 120.000 de euro. Numai că banii nu pot fi accesaţi sau cheltuiţi: scopul fondului este să asigure bunăstarea generaţiilor viitoare, dar guvernul norvegian utilizează o parte din bani pentru a-şi finanţa parţial bugetul, însă nu mai mult de 4% din totalul activelor.

Valoarea fondului reprezintă 183% din PIB-ul Norvegiei şi se estimează că va atinge 220% până în 2030.

Înfiinţat în 1990, fondul Government Pension Fund Global este unicul investitor al sumelor obţinute de Norvegia prin exploatarea resurselor din Marea Nordului. Considerat cel mai mare fond suveran din lume, deţine aproape 1% din totalul acţiunilor la nivel mondial şi anul trecut a investit şi în România, în acţiuni Transgaz, Transelectrica şi ale altor companii.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close