Antena 3 CNN Economic Biz News În ce acţiuni a investit un gigant local al administrării de fonduri

În ce acţiuni a investit un gigant local al administrării de fonduri

În ce acţiuni a investit un gigant local al administrării de fonduri
de Catalin Ciocan    |    26 Aug 2011   •   13:04

Fondul Proprietatea,  grupul SIF-urilor, Petrom si BRD sunt actiunile pe care mizeaza al doilea jucator de pe piata locala a administrarii de investitii, Erste Asset Management , cu active totale de peste 600 milioane de euro, potrivit situatiei detaliate a investitiilor la jumatatea anului.
Erste AM investeste in actiuni prin intermediul a trei  fonduri, unul de actiuni BCR Expert, celalalt, un fond diversificat, BCR Dinamic, iar al treilea, un fond de fonduri – BCR Europa Avansat. Dintre acestea cel mai mare este BCR Dinamic cu active de circa 34  milioane de lei (8 milioane de euro) si peste 2.500 de investitori.  Circa jumatate din activele fondului sunt plasate in actiuni, iar restul in obligatiuni si titluri de stat, potrivit raportului semestrial al fondului.

Top cinci investitii ale BCR Dinamic includ actiunile Fondul Proprietatea (FP),cu o pondere de 6,7% in activele totale ale fondului, SIF Oltenia (SIF5), cu o pondere de 6,27%, BRD (6,2%) , Petrom (SNP), cu o pondere de 5,7%  si Banca Transilvania (TLV), cu 3,6%.  Acestea sunt urmate de SIF Moldova, SIF Banat-Crisana, Transgaz ,SIF Transilvania si SIF Muntenia, cu ponderi intre 1,7-2,7%.

Primele zece plasamente ale fondului BCR Dinamic reprezinta circa 40% din activele totale ale acestuia.  Portofoliul fondului mai este completat si cu unele dintre actiunile mai mici de pe piata, precum Teraplast Bistrita (TRP), Electromagnetica Bucuresti (ELMA), Compa Sibiu sau Prospectiuni (PRSN), dar in acest caz, ponderea fiecarui plasament este sub 1%.

BCR Dinamic avea la jumatatea anului o crestere a unitatii de fond de 6,8%, dar scaderile din ultimele saptamani au anulat tot castigul fondului, acesta inregistrand o pierdere de 2% de la inceputul anului.  Principalii indici bursieri locali au avut in aceeasi perioada scaderi intre 11-20%.

In ceea ce priveste fondul de actiuni BCR Expert, acesta  avea la jumatatea anului active de 14,7 milioane de lei (3,5 milioane de euro), dintre care aproape 90% erau plasate in actiuni.  Fondul avea circa 950 de investitori.
In top cinci investitii ale acestui fond se regasesc actiunile Fondului Proprietatea (cu o pondere de circa 9%), Petrom (7,6%), SIF Oltenia (7,4%), BRD (7,3%) si SIF Moldova (5,3%).  La fel ca si in cazul BCR Dinamic, aceste plasamente sunt urmate de celelalte SIF-uri, Banca Transilvania si Transgaz.  Primele zece investitii reprezinta peste 56% din activul fondului.  Totodata, si in cazul actiunilor mici si medii care intra in portofoliul acestui fond sunt multe similitudini cu BCR Dinamic, regasindu-se nume ca Electromagnetica, Azomures, Oltchim sau Prospectiuni.

Randamentul BCR Expert in prima jumatate a anului fusese de 8,6%, dar ulterior fondul a resimtit puternic scaderile de pe Bursa, ajungand in prezent sa aibe o pierdere de 6,7% de la inceputul lui 2011.

Al treilea fond BCR care investeste in actiuni este Europa Avansat, dar in cazul acestuia ponderea investitiilor de acest gen este de doar 0,3% din activul de 9,8 milioane de lei (2,3 milioane de euro). Fondul investeste practic in doar doua actiuni de la Bursa, Petrom si Transgaz.
 Administratorii de la Erste AM spun ca politica de investitii a BCR Expert este orientata pe ermen lung si astfel s-a avut in vedere identificarea acelor companii ale caror rezultate pot duce la cresterea cotatiei actiunilor in timp.

Criteriile care au stat la baza construirii portofoliului au fost urmatoarele: 
•    selectia de companii cu rezultate financiare bune, cu un potential real de crestere, care ar putea avea o  revenire mai rapida a cotatiilor o data cu trecerea perioadei de criza  si care sa prezinte o lichiditate acceptabila  la BVB;
•    selectia de companii care se tranzactioneaza la  preturi sub valoarea reala prin prisma analizei  fundamentale.
Fondul BCR Dinamic va cauta sa investeasca  in principal actiuni emise de companiile blue-chips (cele mai mari companii listate), administratorii recomandand investitorilor plasarea resurselor financiare pe un termen de 3-5 ani.

 Erste Asset Management isi disputa suprematia pe piata romaneasca de administrare de investitii cu divizia rivala de la Raiffeisen. Impreuna, cei doi jucatori au trei sferturi din piata de peste 7 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro).


Top 5 actiuni BCR Dinamic

Sursa: Erste AM

Top 5 actiuni BCR Expert

Sursa: Erste AM






×
Subiecte în articol: Fondul Proprietatea Petrom BRD SIF
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close