Antena 3 CNN Economic Biz News Începe construcţia unei centrale nucleare în enclava Kaliningrad

Începe construcţia unei centrale nucleare în enclava Kaliningrad

Începe construcţia unei centrale nucleare în enclava Kaliningrad
Sursa foto: Kaliningrad
24 Feb 2010   •   16:41

Premierul rus Vladimir Putin a aprobat, miercuri, începerea construcţiei unei centrale nucleare în enclava Kaliningrad, aflată între Polonia şi Lituania, proiect care provoacă numeroase îngrijorări, potrivit agenţiei RIA Novosti, citată de AFP.

Putin a semnat o ordonanţă lgată de acest lucru, care precizează că Ministerul rus al Mediului a fost de acord cu respectivul proiect.

Primul reactor al centralei, care se va afla lângă frontiera lituaniană, în nord-estul enclavei, va fi finalizat în 2016, iar cel ce-al doilea în 2018, a precizat agenţia rusă. În proiect vor putea investi şi companii străine.

Dezvoltarea centralei, cu o capacitate de 1.200 de megawaţi, îngrijorează populaţia din regiune şi ecologiştii.

Potrivit unui sondaj întocmit în 2009 de jurnalul Kaliningrad Express, 43% din locuitorii enclavei resping proiectul, 26% sunt pentru, dar preocupaţi de problemele de securitate. 19% susţin în totalitate construcţia centralei.

Proiectul e contestat întrucât ţările baltice şi Polonia au la rândul lor proiecte în domeniul energiei nucleare şi voinţa fermă de a reduce dependenţa de sursele ruseşti de energie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: centrala nucleara
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close