Antena 3 CNN Economic Biz News Încrederea europenilor în economie, în picaj

Încrederea europenilor în economie, în picaj

Încrederea europenilor în economie, în picaj
Sursa foto: neincredere publica
29 Ian 2009   •   14:40

Un sondaj realizat de Comisia Europeană (CE) a arătat că încrederea cetăţenilor în economie a atins cel mai scăzut nivel de când se face această monitorizare, din 1985. În ianuarie, doar 64,9 % dintre cei intervievaţi au declarat că au, în continuare, încredere în economie, scădere importantă faţă de procentajul de 68,2, înregisrat cu doar o lună mai devreme.
"Slăbirea încrederii în economie la un nou minim record este o dezamăgire, după ce alte sondaje au indicat îmbunătăţirea situaţiei", a declarat Jennifer McKeown, analist la Capital Economics, citat de Mediafax. Acesta a adăugat că toate industriile, cu excepţia celei de retail, se confruntă cu o deteriorare a percepţiei publice.
Diferenţa de viziune între diferitele conţuri ale Uniunii Europene este, totuşi, semnificativă. Extrema negativă nu este foarte greu de intuit, problemele economice severe ale Marii Britanii reflectându-se puternic în starea de spirit a cetăţenilor. Cu 7,4 % mai muţi oameni au declarat în ianuarie, în Marea Britanie, că au încredere în economie. Şi mai vertiginoasă este scăderea în Polonia, în care 8,6 % din populaţie şi-a pierdut încrederea în performanţele economice ale ţării, în doar o lună.
Zona monedei euro a fost, mult timp, o zonă catacterizată de stabilitate şi, implicit, de încrederea cetăţenilor în capacitatea economiei. Chiar şi statele care au adoptat moneda unică, totuşi, s-au confruntat cu o scădere a încrederii de la 70,4% în decembrie la 68,9% în ianuarie. Acesta este, conform sursei citate, un nivel minim record al încrederii în ultimii 24 de ani. Media zonei a fost coborâtă, mult de către ţările cu probleme economice interne. Germania, astfel, al cărei sistem bancar a fost zguduit din temelii, a înregistrat cea mai mare scădere, la mare distanţă de celelalte ţări (-3,1 puncte), printre care Italia (-1) şi Franţa (-0,9) au avut schimbări relativ blânde. Surpriza poate fi considerată Spania, unde 2,5% din populaţie şi-a recăpătat încrederea în economia naţională în luna ianuarie.
Rezultatul sondajului este, spun analiştii, o dovadă a faptului că Uniunea Europeană se adânceşte în recesiunea economică. O expresie clară a acestei realităţi este situaţia locurilor de muncă din Germania, unde 387.000 de persoane şi-a pierdut slujbele în ianuarie, în total 3,5 milioane de oameni neavând, în acest moment, un loc de muncă în ţara respectivă.
Foto: theworldsbestever.com
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: sondaj Comisia Europeana
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close