Antena 3 CNN Economic Biz News Încrederea în euro se zdruncină. Italienii îşi mută economiile şi afacerile în Elveţia

Încrederea în euro se zdruncină. Italienii îşi mută economiile şi afacerile în Elveţia

Încrederea în euro se zdruncină. Italienii îşi mută economiile şi afacerile în Elveţia
Sursa foto: Foto: ibtimes.com
25 Noi 2011   •   12:12

Tot mai mulţi italieni îşi mută economiile şi afacerile în Elveţia, căutând siguranţa care în percepţia lor nu mai poate fi oferită de euro şi sistemul financiar local.

Peninsularii fac aceste mişcări din cauza îngrijorărilor legate de impactul crizei datoriilor de stat asupra economiei şi băncilor din Italia

De obicei un refugiu bancar pentru cei bogaţi, Elveţia devine tot mai atractivă pentru clasa de mijloc, pentru oameni obişnuiţi care vor să se simtă în siguranţă, să fugă de măsurile de austeritate şi de posibilitatea ca, peste noapte, economiile lor să nu mai valoreze nimic, potrivit unui reportaj Reuters.
   
"Mă tem pentru viitorul meu. Cred că va curge mult sânge şi lacrimi, deoarece noul guvern cere sacrificii de la toată lumea. Francul elveţian pare foarte sigur acum în comparaţie cu euro. Să mă duc să-mi vând caşcavalul peste graniţă pare logic. Nu sunt interesat să devin miliardar, vreau doar un pic de linişte", spune Marco, 31 de ani, care deţine împreună cu familia sa o mică firmă producătoare de mozzarella.
   
Şeful unei companii elveţiene de consultanţă pentru companiile care vor să se extindă sau să se mute în Elveţia a declarat că a fost asaltat în ultimele şase luni de clienţi italieni.
   
"Băncile italiene închid încet, încet robinetul creditării, iar companiile caută alternative, încearcă să-şi transfere parţial sau total afacerile petnru a avea acces la lichiditate", a arătat el.
   
Italia are din luna noiembrie un nou guvern, condus de fostul comisar european Mario Monti, care trebuie să aplice măsuri dure de austeritate pentru stabilizarea finaciar-fiscală a ţării. Italienii se tem tot mai mult că guvernul va introduce o taxă pe avere.
   
Totodată, populaţia este tot mai îngrijorată de "sănătatea" sistemului bancar şi chiar de o posibilă "implozie" a euro, tot mai mulţi italieni încercând să apeleze la Elveţia ca refugiu pentru economiile şi averea lor.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close