Antena 3 CNN Economic Biz News Indicele ROBOR, la cea mai mare valoare din ultimii opt ani. Analist: "Creditele devin din ce în ce mai scumpe de la o lună la alta"

Indicele ROBOR, la cea mai mare valoare din ultimii opt ani. Analist: "Creditele devin din ce în ce mai scumpe de la o lună la alta"

O nouă lovitură pentru românii cu creditele în lei. Indicele ROBOR la trei luni a urcat joi la 3,53%, fiind cea mai mare valoare din ultimii opt ani.

Indicele ROBOR, la cea mai mare valoare din ultimii opt ani. Analist: "Creditele devin din ce în ce mai scumpe de la o lună la alta"
Sursa foto: colaj Facebook/Agerpres
de Milena Niță    |    10 Feb 2022   •   13:59

În acest timp, indicele ROBOR la şase luni doboară un nou record şi ajunge la cea mai mare valoare din ultimii nouă ani.

Creşterea ROBOR la trei luni vine după ce BNR a decis miercuri majorarea dobânzii-cheie cu 0,50%.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022.

"Această creştere este rezultatul deciziei luate de Banca Naţională care a crescut dobânda-cheie la 2,5%. Era de aşteptat ca şi ROBOR să aibă această tendinţă. Practic, creditele devin din ce în ce mai scumpe de la o lună la alta (...).

E un război pe care băncile încearcă să îl ducă cu inflaţia galopanta prin care trece România.

Iar mesajul de ieri al Băncii Naţionale este relevant: ne aşteaptă o inflaţie de două cifre, adică de peste 10%, ceea ce va afecta puternic puterea de cumpărare a românilor. Asta înseamnă preţuri mai mari cu circa 10%.

Problema e că aceste scumpiri continuă şi nu se întrevăd soluţii pentru acest val inflaţionist", a atras atenţia Adrian Negrescu, analist financiar, joi, la Antena 3.

Analiştii financiari estimau că indicele ROBOR la 3 luni va ajunge la 3,87% în următoarele 12 luni, potrivit celui mai recent sondaj realizat de CFA Society.

×
Subiecte în articol: robor credite rate Adrian Negrescu
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close