Antena 3 CNN Economic Biz News Inflaţia a crescut cu un punct procentual, în numai o lună, depăşind aşteptările analiştilor

Inflaţia a crescut cu un punct procentual, în numai o lună, depăşind aşteptările analiştilor

Inflaţia a crescut cu un punct procentual, în numai o lună, depăşind aşteptările analiştilor
Sursa foto: Inflatie
12 Feb 2009   •   17:11

Fenomenul inflaţiei s-a accelerat în luna ianuarie, ajungând de la 0,23 la 1,24%, în timp ce rata anuală a urcat de la 6,3 la 6,7 procente, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Inflaţia se resimte cel mai acut în tarifele la servicii, la mărfurile nealimentare şi la cele alimentare.
Serviciile au reprezentat principalul motor de scumpiri, cu o creştere a tarifelor de 3,3% faţă de luna decembrie. Urmează preţurile mărfurilor nealimentare şi a celor alimentare, care au urcat cu 0,8, respectiv 0,7%.
Institutul Naţional de Statistică apreciază că rata anuală a inflaţiei va depăşi 6,7 procente, în condiţiile în care, în urmă cu mai puţin de o săptămână, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se arăta încrezător ca inflaţia se va menţine, anul acesta, la nivelul de 4,5 %.
Deprecierea monedei naţionale în raport cu euro a dus la creşterea preţurilor, în special la produsele de import. Iar cum în România aproape totul se cumpără din străinătate, oamenii au scos mai mulţi bani din buzunar pentru orice - de la mâncare până la factura la telefon.
Guvernatorul BNR avertiza, în urmă cu o săptămână, că majorarea preţurilor poate fi cauzată şi de creşterile salariale nejustificate.
Antena 3

×
Subiecte în articol: inflatie BNR Mugur Isarescu
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close