Antena 3 CNN Economic Biz News ING: Cursul va ajunge la 4,70 lei/euro

ING: Cursul va ajunge la 4,70 lei/euro

ING: Cursul va ajunge la 4,70 lei/euro
Sursa foto: leu curs valutar
22 Ian 2009   •   00:35

Căderea leului va continua în perioada următoare, iar România are puţine şanse să evite recesiunea în 2009, ca urmare a înrăutăţirii situaţiei din comerţ, a producţiei industriale şi a construcţiilor, fapt ce poate duce la contractarea cu 3,5% a produsului intern brut (PIB) , iar ţinta pentru deficitul bugetar pare nerealistă, crede ING.
"Economia României va scădea cu 3,5% în 2009, fiind cea mai pronunţată scădere din zona EEMEA (Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa) după Ucraina, ceea ce ne face să estimăm că sunt puţine şanse ca România să evite recesiunea în 2009", scriu economiştii ING Bank Romania într-un raport publicat miercuri.
"Din noiembrie, echipa ING a facut revizuiri semnificative în scădere privind creşterea economică atât în SUA, cât şi în zona euro. O recesiune mai severă în cadrul statelor dezvoltate va avea impact puternic asupra Romîniei prin cel puţin două canale, cererea externă mai scăzută şi mai puţină finanţare externă, într-o perioadă în care România are o nevoie acută de acces la fonduri din străinatate" .
"Banca centrală ar trebui să nu rămână imună la perspectiva economică pesimistă şi ar trebui să acţioneze mai rapid. Aceasta ar putea însemna o scădere a dobânzii de politică monetară, dar, în acelaşi timp o presiune mai mare pe moneda naţională. De aceea, estimăm că euro se va tranzacţiona cu 4,70 lei/euro în trimestrele următoare şi nu excludem ca acest nivel să fie depăşit" .
Economiştii ING mai cred că deficitul bugetar al României va creşte în 2009, deoarece măsurile anunţate de guvern sunt insuficiente pentru corecţie, iar ţinta de 2-2,5% din PIB este "nerealistă".
Ei consideră că deficitul bugetar s-ar putea tempera în următorii doi-trei ani prin politici "credibile de piaţă", inclusiv printr-o diminuare severă a cheltuielilor (în special pe partea de salarii) şi, poate, prin majorarea unor taxe.
Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close