INS: Câştigul salarial a crescut în octombrie faţă de luna anterioară cu 0,9%, la 1.552 lei

de A.M.P    |    05 Dec 2012   •   10:19
INS: Câştigul salarial a crescut în octombrie faţă de luna anterioară cu 0,9%, la 1.552 lei Foto: Agerpres

Câştigul salarial mediu net a crescut în octombrie, faţă de luna anterioară, cu 14 lei (0,9%), la 1.552 lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în transporturi aeriene, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), preluate de Mediafax.

Astfel, în transporturi aeriene câştigul mediu a fost de 3.953 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 846 lei.
   
"În luna octombrie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri faţă de luna septembrie 2012 ca urmare a acordării de prime, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), drepturi în natură ori realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)", se arată într-un comunicat al INS.
   
Cele mai mari creşteri au fost consemnate în extracţia cărbunelui şi în extracţia minereurilor metalifere - 21,2%, respectiv 13,1%. I

NS notează majorări între 5% şi 7,5% în transporturi aeriene, alte activităţi extractive, alte activităţi industriale, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), fabricarea altor mijloace de transport şi între 2,5% şi 5% în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tranzacţii imobiliare, fabricarea de mobilă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, colectarea şi epurarea apelor uzate.
   
Cele mai semnificative scăderi au fost de 25,9% (în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale), 17,8% (fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului), respectiv 7,2% (fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice). Reduceri între 2% şi 3,5% au fost raportate în telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor din tutun, alte activităţi de servicii, informaţii şi comunicaţii, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice).
   
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu faţă de septembrie în învăţământ (6,9%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administraţia publică şi în sănătate şi asistenţă socială s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.
   
Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul mediu net a crescut cu 6,5%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 101,5%.
   

INS
Parteneri
x close