Antena 3 CNN Economic Biz News INS: Preţurile de consum au scăzut în august, pentru a treia lună consecutiv

INS: Preţurile de consum au scăzut în august, pentru a treia lună consecutiv

INS: Preţurile de consum au scăzut în august, pentru a treia lună consecutiv
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    12 Sep 2011   •   11:17

Preţurile de consum au scăzut în luna august pentru a treia lună consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,25%, în apropiere de intervalul ţintit de BNR, reiese din datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cifrele indică o scădere de 0,35% faţă de luna iulie. Nu e cazul însă să ne bucurăm prea tare şi asta pentru că ieftinirile s-au datorat produselor alimentare sezoniere. Cel mai mult s-au ieftinit fructele proaspete, cu 18%. Asta pentru că am avut o recoltă bogată.

Producătorii au fost astfel nevoiţi să reducă preţurile, ca să facă faţă concurenţei. De pe tarabe n-au lipsit nici legumele. S-au copt mai greu, dar când au ajuns pe tarabe, au scăzut şi preţurile. În cazul cartofilor, au fost ieftiniri de peste 11%. Reduceri de preţ s-au aplicat însă şi altor legume.

Au mai fost ieftiniri şi la carnea de pasăre, lapte de vacă şi mălai, dar până într-un procent.

S-au ieftinit alimentele, dar s-au scumpit serviciile. În top se află biletele de tren, care s-au scumpit la începutul lunii trecute cu peste 10%. Tot luna trecută s-au scumpit serviciile de apă, canal şi salubritate, cu aproape patru procente.

Dintre alimente, cel mai mult au crescut preţurile ouălor. Producătorii anunţaseră aceste majorări de mai multe luni. Cu puţin peste un procent s-au scumpit biletele de autobuz şi tramvai.

Dacă tragem linie, faţă de anul trecut, preţurile sunt mai mari cu peste 4%, dacă ne raportăm la august 2010. Anul acesta s-a scumpit cel mai mult zahărul, cu aproape 18%. Şi făina costă mai mult cu peste 8%, ceea ce a dus şi la scumpirea produselor de morărit.

 


×
Subiecte în articol: preturi alimente scadere pret fructe carne
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close