Antena 3 CNN Economic Biz News INS: Produsul intern brut pe 2008 a fost de 7,1%, în creştere faţă de 2007

INS: Produsul intern brut pe 2008 a fost de 7,1%, în creştere faţă de 2007

INS: Produsul intern brut pe 2008 a fost de 7,1%, în creştere faţă de 2007
Sursa foto: PIB
04 Mar 2009   •   13:55

România a evitat recesiunea, cel puţin deocamdată. Cel puţin aşa arată datele statistice, conform cărora PIB-ul ar fi fost fost în creştere. Vorbim de 1,1 puncte procentuale peste nivelul din 2007, potrivit datelor estimative ale Institutului Naţional de Statistică.

Economia românească suprinde din nou. Analiştii economici estimau o creştere economică de doar 0,5% pe ultimul trimestru al lui 2008, trimestru extrem de important ca pondere în stabilirea PIB-ul anual. Cifrele au fost mult mai mari, respectiv de 2,9%. Totuşi, vorbim de cel mai slab avans din ultimii nouă ani. Numai în 2000 s-a mai întâmplat ca produsul intern brut să cunoască o încetinire atât de mare pe sfârşit de an.

Dacă pe primele nouă luni ale anului am avut o explozie economică şi, implicit, un produs intern brut de 8,9%, iată că economia şi-a încetinit ritmul de creştere în ultimele trei luni ale anului, ceea ce a dus la un PIB de 7,1% pe întregul an.

Agricultura şi construcţiile au salvat economia pe ultima sută de metri. Creşterea lor a fost de 18,2% şi de 18,9%. Investiţiile în economie au crescut în trimestrul patru al anului trecut cu 2,3% faţă de perioada similară din 2007, în timp ce, la nivelului întregului an, avansul a fost de 17,1%.

Cei mai mulţi bani au fost investiţi în hipermarketuri, bănci şi alte servicii. Părţile şubrede ale economiei au fost industria, precum precum şi activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi. Producţia industrială a scăzut în octombrie cu 3% faţă de perioada similară din 2007 şi trendul a continuat. S-a ajuns ca în decembrie industria să scada cu 18%. De asemenea, s-a redus volumul impozitelor pe produs, colectate la bugetul de stat.

Pentru a contrabalansa veştile bune cu cele rele, trebuie menţionat faptul ca exporturile au crescut în timp ce importurile au scăzut. Lucru care echilibreaza balanţa comrcială. Toate cifrele publicate miercuri de INS arată totuşi că România intră pe un făgaş oarecum stabil.

Antena 3

×
Subiecte în articol: PIB recesiune crestere economica
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close