Antena 3 CNN Economic Biz News INS: România a ieşit din recesiune. PIB a crescut cu 0,6% în primul trimestru

INS: România a ieşit din recesiune. PIB a crescut cu 0,6% în primul trimestru

INS: România a ieşit din recesiune. PIB a crescut cu 0,6% în primul trimestru
Sursa foto: Foto: Intact Images
13 Mai 2011   •   08:30

România a ieşit tehnic din recesiune dupã doi ani şi jumãtate, potrivit primelor estimări anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimelele trei luni ale anului trecut.
 
Comparativ cu trimestrul IV din 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.

Pentru a ieşi tehnic din recesiune, economia unei ţări trebuie să înregistreze creşteri în două trimestre consecutive. În ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% faţă de cel anterior.

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, a explicat în direct la Antena 3 că românii nu vor simţi în viitorul apropiat nici o schimbare în bine. „Românii nu simt nimic, nu au ce să simtă. (...) În trimestrul al treilea, România a produs mai mult,dar asta nu inseamnă că vor vedea ceva pe mesele lor”, a declarat Adrian Vasilescu.

Adrian Vasilescu: Românii nu au ce să simtă


Preşedintele Traian Băsescu a anunţat încă de sâmbătă că datele provizorii "îndreptăţesc" o creştere economică în intervalul 0,4-0,6%, faţă de trimestrul anterior. Preşedintele a precizat atunci că acest lucru înseamnă "ieşirea din recesiune, nu din criză".

Potrivit unor surse guvernamentale preluate de agenţia Mediafax,  PIB-ul României a urcat în primul trimestru cu circa 0,5% faţă de ultimul trimestru din 2010 şi cu 0,2% faţă de primele trei luni ale anului trecut.

Criza economică în România

2006, 2007 şi 2008 au fost trei ani în care toate cifrele legate de economie arătau foarte bine. Creşteam de la o lună la alta şi nimeni nu se gândea că ţara ar fi putut să cadă în prăpastie.

Produsul Intern Brut  pentru anul 2007 a crescut cu şase procente faţă de anul 2006. Anul  următor, când criza încolţea America, pentru noi era şi mai bun. Mai puneam un procent la creşterea economică.



În 2009 economia României s-a prăbuşit. De la 7,1 % cu plus am ajuns la minus 7,1%. Prima jumătate de an a fost cea mai dură. Comerţul, producţia, turismul, toate au avut de suferit. În transporturi şi comunicaţii, căderea era cu două cifre, minus 11 şi 13 procente.

Anul trecut am avut primele semne de ieşire din recesiune, dar creşterea economică a rămas negativă, - 1,3 % faţă de anul 2009. Primele luni din an şi perioada de vară au fost la fel de grele pentru români.

Cu toate aceastea, industria dădea semne de revenire. A crescut anul trecut cu cinci procente. În schimb construcţiile ne-au tras în jos cu aproape 11%, iar transportul şi telecomunicaţiile cu 4%.

Începutul anului 2011 pare să aducă şi primele semne mai bune. Guvernul, Banca Naţională şi chiar instituţiile financiare internaţionale spun că ieşim din recesiune. Procesul este însă, unul firav şi nesigur.
 


 


×
Subiecte în articol: recesiune criza economica INS
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close