Antena 3 CNN Economic Biz News Isărescu: BNR a cumpărat euro în primul trimestru şi a vândut în al doilea

Isărescu: BNR a cumpărat euro în primul trimestru şi a vândut în al doilea

Isărescu: BNR a cumpărat euro în primul trimestru şi a vândut în al doilea
Sursa foto: Foto: Antena 3
05 Oct 2010   •   11:36

BNR a cumpărat euro de pe piaţa valutară în primul trimestru şi a vândut valută la începututl celui de-al doilea. Prin aceste tranzacţii s-a urmărit inclusiv gestionarea lichidităţii din piaţa interbancară, a declarat, marţi, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, pentru Mediafax.

"Anul acesta, nu vă spun sumele, am cumpărat în februarie martie, am vândut în lunile urmtoare. Ce-am urmărit? Inclusiv controlul lichidităţii", a spus Isărescu la conferinţa Romanian Financial Forum organizată de sursa citată împreună cu Banca Centrală.

Isărescu a mai adăugat că BNR nu a cheltuit 11 miliarde de euro în prin vânzarea de valută în piaţă în ultimii ani şi că nivelul actual al cursului nu este unul artificial, ci real.

"Cursul nu este artificial. Ca să nu lungesc mai mult vorba, putea să fie mai volatil, mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante şi nu fluctuante? Cursul flotant nu trebuie să fie un curs foarte variabil. Dacă introduceţi datele Ministerului Finanţelor veţi vedea că actualul curs nu este artificial. Probabil am evitat fluctuaţii mari de curs pentru că a transmis mesaje în toate părţile", a afirmat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a explicat că Ministerul Finanţelor Publice a avut în ultimii doi ani în conturile de valută 8 miliarde de euro, iar dacă sunt introduse toate fondurile structurale şi împrumuturile de la bănci, suma este şi mai mare.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu BNR
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close