Antena 3 CNN Economic Biz News Isărescu către Guvern: Modificaţi structura cheltuielilor bugetare!

Isărescu către Guvern: Modificaţi structura cheltuielilor bugetare!

Isărescu către Guvern: Modificaţi structura cheltuielilor bugetare!
Sursa foto: isarescu
06 Aug 2009   •   14:05

Guvernul Boc ne anunţă că face totul pentru a reduce cheltuielile bugetare şi a trece pe investiţii care să relanseze economia. Totuşi, în prima parte a anului s-a întâmplat pe dos. Exact cheltuielile cu salariile şi cu bunurile au crescut, un lucru pe care numai guvernul pare să şi-l permită, de vreme ce în mediul privat se taie peste tot. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizează că e nevoie de modificarea structurii cheltuielilor bugetare.

Guvernatorul Băncii Naţionale trage de urechi Guvernul Boc. Executivului a majorat cheltuielile bugetare, în plină perioadă de criză.

"Constatăm că după primele şase luni singurele care au crescut au fost cele salariale şi de bunuri. Dezbaterile relevă că există o multitudine de legi, de angajamente, care fac ca orice mişcare a cheltuielilor bugetare să fie extrem de greoaie. O asemenea reformă va lua mult timp, va fi dureroasă, dar este absolut necesară", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În primul semestru al anului, cheltuielile bugetare au crescut cu 5,6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, depăşind 91 de miliarde de lei. Cel mai mult au urcat cheltuielile cu personalul, cu 12 procente.

"Dezbaterea publică merge şi acum pe mărirea deficitului bugetar, dar mi se pare o dezbatere publică mult mai serioasă pe structura cheltuielilor bugetare", spune Isărescu.

Guvernatorul BNR cere atenţie şi la utilizarea împrumutului de la FMI. Isărescu susţine că banii trebuie folosiţi pentru acoperirea deficitului bugetar, măsură care ar ajuta la depăşirea crizei.

"Reluarea creşterii economice implică un dozaj de injecţie monetară, bine cântărit, gradual, în economia românească. Atunci impactul nu va fi inflaţionist, ci de susţinere a creşterii economice", adaugă guvernatorul.

Prima tranşă de la FMI, în valoare de 5 miliarde de euro, a intrat în rezerva BNR în luna mai. A doua tranşă, de 1,9 miliarde de euro, ar trebui virată luna viitoare, în funcţie de evaluarea experţilor fondului.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu Emil Boc
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close