Antena 3 CNN Economic Biz News Isărescu: Economia românească îşi revine cu un leu stabil şi o inflaţie în scădere

Isărescu: Economia românească îşi revine cu un leu stabil şi o inflaţie în scădere

Isărescu: Economia românească îşi revine cu un leu stabil şi o inflaţie în scădere
Sursa foto: mugur isarescu
04 Mar 2010   •   17:34

?Cred că economia îşi revine. Cifrele care urmează să apară vor confirma acest lucru. Inflaţia este in scădere, leul este mai stabil, dar nu vreau să particip la dezbateri de tip "ghiceală" care au ajuns un fel de sport naţional", spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, aflat joi la un seminar economic. Referindu-se la buget, Guvernatorul a mai spus că România nu poate genera venituri mai mari de 30-31% din PIB". Un venit bugetar de 35 la sută din PIB, cum s-a discutat în România este o "gogoriţă". Îmi pare rău ca să spun asta. Veniturile bugetare pot fi de cel mult 30 - 31 la sută din PIB. Este maximum ce se poate obţine", a declarat Isărescu în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit guvernatorului, din cauza veniturilor bugetare reduse, România nu poate angaja cheltuieli de 50% din PIB, mai ales cu un sistem de impozitare considerat "stufos şi greoi".

Isărescu a oferit ca exemplu anii 2004-2005, când cheltuielile funcţionarilor publici ajungeau la 5% din PIB.

"Economia a funcţionat bine în 2004-2005, cu cheltuieli de 5% din PIB pentru salariile funcţionarilor publici. Când in 2009 a ajuns la 9% din PIB a apărut o problemă. E bine ca s-a oprit pentru ca altfel se putea ajunge la 12% din PIB. Revenirea la cheltuieli de 5% din PIB va fi dureroasă", a declarat guvernatorul BNR.

Acesta e de părere că nu putem părăsi starea de recesiune creând exclusiv venituri pentru plata pensiilor. "Dacă valoarea reală a salariului scade, într-o economie care nu-şi revine, bineinţeles că şi pensiile vor coboră. Nu văd economia românească ieşind din recesiune, creând exclusiv venituri pentru plata pensiilor", a spus guvernatorul Isărescu.

În altă oridine de idei, guvernatorul BNR a amintit de importanţa infrastructurii pentru ieşirea din criză.

"Nu văd România ieşind serios din criză fără autostrazi si fara iesirea din criza, nici pensiile nu isi vor reveni", a afirmat Isarescu, care a subliniat ca Romania nu are un sistem prin care pensionarii sa isi ia pensia din contributiile lor, ci un "sistem de solidaritate", in sensul ca generatia care munceste asigura pensii pentru cei care ies din campul muncii".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu BNR
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close