Antena 3 CNN Economic Biz News Isărescu: Majorarea taxelor este probabilă în viitorul apropiat

Isărescu: Majorarea taxelor este probabilă în viitorul apropiat

Isărescu: Majorarea taxelor este probabilă în viitorul apropiat
Sursa foto: mugur isarescu
27 Mai 2010   •   02:48

Majorarea taxelor este probabilă în următorii ani, dar trebuie precedată de extinderea bazei de impozitare şi eliminarea excepţiilor de taxare, altfel nu va aduce venituri suplimentare, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Probabil că România va ajunge şi la majorări de impozite, dar, până atunci, trebuie precedate de extinderea bazei de impozitare şi eliminarea excepţiilor. Dacă nu se fac aceste lucruri, majorarea impozitelor e o soluţie temporară şi, până la urmă, ajungi tot să tai cheltuielile", a declarat miercuri Isărescu la Forumul Financiar 2010 organizat de Forum Invest.

El a reafirmat că, în acest moment, soluţia optimă este reducerea cheltuielilor prin tăierea pensiilor şi salariilor.

"Probabilitatea să tai cheltuielile şi să majorezi impozitele după este mică, dar, în situaţia inversă, să majorezi acum impozitele şi după aceea să fii nevoit să tai cheltuielile are o probabilitate mult mai mare", mai spus guvernatorul BNR.


Pe de altă parte, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, insista că majorarea taxelor şi impozitelor până la sfârşitul acestui an reprezintă o variantă exclusă, deoarece Guvernul dispune şi de alte măsuri de ajustare bugetară, precum diminuarea suplimentară a cheltuielilor materiale



Autorităţile s-au angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8%, astfel încât salariile din sectorul bugetar ar urma să scadă cu 25%, iar pensiile cu 15%.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru aproximativ 13 miliarde euro, şi a obţinut un pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, de circa 20 de miliarde de euro.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu acord cu FMI
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close