Antena 3 CNN Economic Biz News Isărescu: Majorarea TVA putea fi evitată, a fost cea mai riscantă măsură

Isărescu: Majorarea TVA putea fi evitată, a fost cea mai riscantă măsură

Isărescu: Majorarea TVA putea fi evitată, a fost cea mai riscantă măsură
Sursa foto: Foto: Intact Images
13 Ian 2011   •   09:19

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri seară, la postul public de televiziune, că Guvernul ar fi putut evita majorarea TVA cu 5%. Isărescu susţine că măsura ar fi putut avea consecinţe grave pentru România, dar până la urmă nu a provocat probleme mari.

"Majorarea TVA putea să fie evitată din punctul nostru de vedere, financiar. Ea a fost cea mai periculoasă. Sper că am trecut cu - nu spun succes, că nu poţi vorbeşti de succes în asemenea situaţii dificile - dar cu o anumită rezonabilitate despre consecinţele ei. Majorarea TVA putea să aibă consecinţe mult mai serioase din punct de vedere al finanţării bugetului, al finanţării economiei în general", a declarat Mugur Isărescu, la TVR 1.

Guvernatorul BNR a arătat că majorarea TVA are consecinţe nu numai asupra preţurilor, dar, în plan secundar, şi asupra dobânzilor.

"În primele 3-4 luni după majorarea TVA aţi observat pe de o parte dificultăţi în finanţarea bugetului, iar pe de altă parte tendinţe clare de creştere a dobânzilor, nu numai pentru titlurile de stat, ci pe piaţa monetară. Cred că majorarea TVA a fost din punct de vedere financiar măsura cea mai riscantă pentru că a pus sub o mare presiune mediul de afaceri", a explicat Isărescu.

Guvernul a decis să majoreze TVA de la 1 iulie 2010, de la 19% la 24%, pentru reducerea deficitului bugetar, după ce Curtea Constituţională a decis că măsura dorită iniţial, de scădere a pensiilor cu 15%, este neconstituţională.

 


×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu BNR majorare TVA
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close