Antena 3 CNN Economic Biz News Isărescu: Preţurile alimentelor şi combustibililor vor creşte din nou, ca efect al majorării TVA

Isărescu: Preţurile alimentelor şi combustibililor vor creşte din nou, ca efect al majorării TVA

Isărescu: Preţurile alimentelor şi combustibililor vor creşte din nou, ca efect al majorării TVA
Sursa foto: Foto: Intact Images
04 Noi 2010   •   15:05

Preţurile alimentelor şi ale combustibililor vor creşte din nou spre sfârşitul anului, ca efect al majorării TVA. Şi facturile la încălzire se vor majora din această cauză. Previziunea îi aparţine guvernatorului BNR Mugur Isărescu. În acest timp, salariul mediu pe economie a crescut în luna septembrie cu... un leu.

Românii nu scapă de scumpiri nici în lunile următoare, a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Încălzirea termică se va manifesta în octombrie sau această lună, nu ne dăm seama. Impactul majorării TVA este posibil să fie mai mare la sfârşitul anului, de 2,4 puncte procentuale (...) Avem apoi o majoare semnificativă a produselor cu preţuri volatile, legume şi fructe şi un impact de pe plan extern pentru preţurile agroalimentarelor, cereale. O evoluţie a preţului petrolului, o uşoară tendinţă de creştere şi pe fundalul discuţiilor politice, o deterioare a anticipaţiilor inflaţioniste", a spus Mugur Isărescu.

În timp ce preţurile cresc, nu se întâplă acelaşi lucru şi cu veniturile românilor. Salariul mediu net a crescut doar cu 1 leu în luna septembrie faţă de august, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Valoarea lui a ajuns astfel la 1.340 lei.

Nici pentru perioada viitoare veştile nu sunt bune. Banca Naţională a revizuit prognozele de inflaţie pentru 2010 şi 2011, respectiv de la 7,8% la 8,2% în acest an şi de la 3,1% la 3,4% pentru anul viitor. Guvernatorul spune că de vină pentru creşterea inflaţiei este şi presa.

"Faceţi ştiri de senzaţie? Foarte bine. Să ştiţi că au un cost. Ăsta e mesajul pe care vreau să-l transmiteţi. Deci, vreţi să trăiţi într-o ţară cu inflaţie scăzută? Disciplinaţi-vă vă rog, selectaţi mai bine. Dacă vreţi să vă spun clar, că nu orice trăncănitor din această ţară are dreptul să se ducă la televizor să-şi promoveze interesul", a spus Isărescu.

Oficialul băncii centrale a adăugat că este posibil ca inflaţia să fie influenţată de discuţiile de la televizor, dar dar nu mai mult de 0,1%.

Isărescu anunţă noi scumpiri


×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu preturi alimente combustibil
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close