Antena 3 CNN Economic Biz News Isărescu: Rata de inflaţie în 2009, depăşită cu 0,2% din cauza accizelor la ţigări şi alcool

Isărescu: Rata de inflaţie în 2009, depăşită cu 0,2% din cauza accizelor la ţigări şi alcool

Isărescu: Rata de inflaţie în 2009, depăşită cu 0,2% din cauza accizelor la ţigări şi alcool
Sursa foto: mugur isarescu
05 Feb 2010   •   11:23

?Rămânem într-o arie mare de incertitudine. Faţă de anul trecut am scăpat de turbulenţele politice, dar aria de incertitudine rămâne mare. Acum, pentru 2010 şi 2011, am primit o mare lovitură din partea ţigărilor. Nu scăpăm de acest necaz nici în 2010. În 2011 impactul accizei nu se va mai observa, combustibilii ne vor influenţa?, a declarat Mugur Isărescu în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat raportul privind inflaţia pe trimestrul IV al anului precedent şi perspectivele pe acest an.



?În ultimul trimestru al anului 2009 a avut loc o depăşire marginală a intervalului ţintă stabilit pentru inflaţie, cu 0,2 procente în ultimele 2 luni ale anului, ţinta pe 2009 a fost de 3,5, anul acesta este aceeaşi, iar ţinta inflaţiei
pentru 2011 este de 3%?, a precizat guvernatorul BNR.


Principalele vinovate pentru această situaţie sunt creşterea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice, susţine Mugur Isărescu. Totuşi, guvernatorul BNR a transmis şi un mesaj de încredere, însă a atenţionat în privinţa instalării unei eventuale stări de euforie, despre care a spus că "reprezintă un pericol mare".

?Vrem să transmitem un mesaj de încredere, dar nu este un mesaj euforic, considerăm că un pericol mare în perioada următoare este instalarea unei stări de euforie. Avem tendinţe pozitive în privinţa evoluţiei forţelor de muncă în industrie. Ne vor ajuta, nu numai economia ci şi competitivitatea, reluarea creşterii economice sănătoase, şi la reluarea creşterii nivelului de trai pe baze solide?, a precizat Mugur Isărescu.

"Dacă produsele din tutun ar fi eliminate din indicele de consum, dezinflaţia ar fi evidentă", spune Isărescu. Deşi există semnale pozitive din mediul economic, Guvernatorul BNR a declarat că nu este cazul "să fim euforici". Ţinta de inflaţie pe 2010 este de 3,5%.

Totodată, scumpirea petrolului a afectat negativ dezinflaţia. Mai mult, criza politică nu a avut efecte pozitive asupra inflaţiei. Prin urmare, la începutul lui 2010 preţurilor de consum vor suferi o presiune mai mare.

"Nu vrem să transmitem un mesaj optimism, ci unul de încredere. Cel mai mare pericol în perioada următoare este să avem un mesaj euforic", a spus guvernatorul BNR.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu inflatie
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close