Antena 3 CNN Economic Biz News Isărescu: Ratăm ţinta de inflaţie. N-aş vrea să fiu în locul Guvernului

Isărescu: Ratăm ţinta de inflaţie. N-aş vrea să fiu în locul Guvernului

Isărescu: Ratăm ţinta de inflaţie. N-aş vrea să fiu în locul Guvernului
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Sep 2010   •   12:36

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, nu şi-ar dori să se afle în locul actualului Guvern şi nu ştie cum va reuşi acest Cabinet să implementeze măsurile de austeritate. Într-un interviu acordat publicaţiei Timpul, acesta mărturiseşte că ţinta de inflaţie va fi ratată din cauza majorării TVA şi susţine că aderarea la zona euro trebuie amânată până în 2015.

"Nu pot să îmi dau seama unde va găsi Guvernul acel echilibru pentru ca măsurile de corecţie ? să nu folosesc cuvântul ?austeritate? ? să fie digerabile social şi politic şi să fie suficiente din punct de vedere economic şi financiar. Dezechilibrul este mare şi cred că aţi auzit: pe factura cheltuielilor cu pensiile sunt deficite în jur de 3 sau peste 3 miliarde euro", a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR susţine că sensibilitatea politică reprezintă o piedică pentru Guvern, în locul căruia susţine că nu şi-ar dori să se afle în acest moment.

"N-aş vrea să fiu în locul Guvernului! Am fost în guvern într-o perioadă grea şi ştiu cât de greu găseşti o formulă să împaci imperativele financiare şi economice cu cerinţele, uneori zgomotoase, sociale. Am tratat cu profesorii. N-a fost deloc plăcut, pentru că am rămas profesor în toată perioada asta. Nu ştiu cum o să procedeze Guvernul. A tăiat, dar acolo unde este mare sensibilitate politică nu se reuşeşte. Problema este, în special, factura socială", susţine guvernatorul în interviul amintit.

Ţinta de inflaţie va fi ratată, aderarea la zona euro, amânată


Întrebat despre ţinta de inflaţie, Mugur Isărescu a mărturisit că aceasta va fi ratată, ca urmare a deciziei Guvernului de majorare a TVA. Potrivit guvernatorului, la finalul acestui an, inflaţia va ajunge "undeva între 7,5 şi 8".

"Ne pare rău, ratăm ţinta. Dar când nu poţi să faci corecţiile cu cifre nominale, le faci cu? inflaţia. Punctul de vedere şi al Băncii Naţionale, şi al meu este că aceasta este o metodă categoric mai eficientă. Vedeţi, funcţionează. Dar e şi inechitabilă, pentru că îi loveşte, în special, pe cei cu venituri fixe şi venituri mai mici, şi periculoasă, deoarece creează precedente", spune Isărescu.

Cât priveşte aderarea la zona euro, guvernatorul Băncii Naţionale anunţă că aceasta va fi amânată cu circa trei ani.

"Trebuie rediscutată, însă nu amânată foarte mult. 2015 ar fi ca dată, nu 2012. 2012 era intrarea în anticameră. Deci 2015. Ţinta trebuie să fie ambiţioasă. Şi este categoric ambiţioasă. Dar trebuie să fie şi realistă", a spus Isărescu.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu inflatie guvern aderare euro
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close