x close

Isărescu: Salariile bugetarilor vor creşte în 2011. TVA va rămâne la nivelul actual câţiva ani

de Antena3.ro    |    07 Noi 2010   •   10:45
Isărescu: Salariile bugetarilor vor creşte în 2011. TVA va rămâne la nivelul actual câţiva ani Foto: INTACT Images

Salariile angajaţilor din sectorul bugetar vor creşte anul viitor, dar nu vor reveni la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% aplicată de la 1 iulie 2010, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Mediafax. Guvernatorul BNR crede că Guvernul şi-a făcut treaba din punct de vedere al nevoii de ajustare a economiei.
   
"Reducerea de 25% (a salariilor bugetarilor - n.r.) s-a aplicat la jumătate de an, ceea ce înseamnă, chiar cu vorbele domnului Vlădescu (fost ministru al Finanţelor - n.r.), că dacă s-ar fi aplicat de la începutul anului ar fi fost doar de circa 12%. (...) Cu alte cuvinte, pentru că o anumită reducere va trebui să rămână şi la anul, indiferent de cât va fi inflaţia, asta iarăşi pe un calcul aritmetic simplu, scăderea de la anul, comparativ cu 2009, adică începutul acestui an, va fi mult mai mică decât cea care s-a aplicat începând cu 1 iulie 2010", a declarat Isărescu, la o emisiune TV.
   
În plus, guvernul BNR consideră că Guvernul şi-a făcut treaba de la începutul crizei, în ceea ce priveşte nevoia de ajustare a economiei.
   
"Acum ar trebui să explicăm ce înseamnă ajustare. Şi fac două precizări: ajustarea era inevitabilă în România, din timp ce nu mai aveam acele intrări de capital, apoi ajustarea macroeconomică se poate întâmpla oriunde", a continuat Isărescu.
 
Isărescu: TVA nu va fi modificată câţiva ani

Totodată, guvernatorul BNR a afirmat că TVA va rămâne la nivelul actual "cel puţin câţiva ani" întrucât, altfel s-ar crea o instabilitate fiscală totală.
   
"Noi avem un nivel de impozitare relativ scăzut la impozitele mari, fără TVA, că acum cu TVA-ul acesta suntem cu unul dintre cele mai înalte niveluri de impozitare din Europa", a spus Isărescu.
   
Întrebat dacă nivelul actual al TVA va fi menţinut, Isărescu a afirmat: "Cel puţin câţiva ani, că altfel înseamnă că am introdus o instabilitate fiscală totală în ţara asta".
   
Guvernul a decis să majoreze TVA de la 19% la 24%, de la 1 iulie, măsura făcând parte dintr-un pachet de măsuri de austeritate aprobat pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar pentru acest an de 6,8% din PIB.
   

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati