Antena 3 CNN Economic Biz News Jeffrey Franks: Există “semne clare” că economia României se stabilizează

Jeffrey Franks: Există “semne clare” că economia României se stabilizează

Jeffrey Franks: Există “semne clare” că economia României se stabilizează
09 Feb 2011   •   21:29

“Trebuie să trecem de la o perioadă de stabilizare la una de creştere a economiei”, a declarat Jeffrey Franks, miercuri, la televiziunea naţională.

Şeful misiunii FMI în România susţine că sunt “semne clare” că economia se stabilizează. Primul dintre acestea este că rata de schimb s-a stabilizat. Apoi, exporturile au explodat, (...) ratele de dobândă au scăzut.

Jeffrey Franks a fost întrebat de unde ştie că va fi mai bine pentru români în anul 2011, având în vedere că a spus acelaşi lucru şi despre 2010. El a precizat că “în 2010 nu a fost o problemă de ce a mers prost, ci au fost alte aşteptări. A durat mai mult decât ne-am aşteptat. În 2010 deficitul a fost mai mare şi a fost nevoie de măsuri mai ferme în mijlocul anului pentru a repara problema o dată pentru todeauna. A fost o măsură curajoasă a guvernului. (...) Creşterile vor continua”.

J. Franks: Trebuie să trecem de la o etapa de stabilizare a economiei la una de creştere a economiei

Jeffrey Franks a vorbit şi despre zonele cheie care permit relansarea creşterii economice. Cele mai importante sunt, în opinia sa, investiţiile în sectorul energetic şi în transporturi. “În acest nou program încercăm să identificăm noţiunile cheie, avem arierate în comapnii care nu-şi pot plăti datoriile. Vor fi mai mulţi bani pentru investiţii şi creşteri dacă se rezolvă această problemă. (...) PIB-ul va creşte cu 2-3% dacă sunt folosiţi banii europeni, datorită investiţiilor.

În sectorul energetic este de asemenea nevoie de investiţii, apoi în transporturi, pentru a avea loc creşterea. Climatul de afaceri trebuie făcut mai atractiv pentru ca oamenii să investească, (...) e nevoie de mai puţină birocraţie”, a spus Franks.


 Franks, despre zonele cheie care permit reinstalarea creşterii economice


Şeful misiunii FMI în România a discutat apoi despre o strategie pentru crearea a două companii energetice gigant, pentru a reduce pierderile din acest sector. El a precizat că această strategie există de ceva vreme dar "nu se mişcă".

"Există o strategie să creem două companii energetice gigant. Dar aceasta nu se mişcă. Nu putem aştepta şi să nu investim bani în sistemul energetic, dacă aşteptăm pierdem. Trebuie să acţionăm acum să aducem mai mulţi bani în sector, să acţionăm acum. Este important să ai o companie eficientă, nu contează dacă este naţională sau internaţională.", a subliniat Franks.



×
Subiecte în articol: Jeffrey Franks
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close