Antena 3 CNN Economic Biz News Leonard Orban: CE întrerupe astăzi sau mâine plăţile pe POSDRU. Nu exclud să mai apară astfel de accidente

Leonard Orban: CE întrerupe astăzi sau mâine plăţile pe POSDRU. Nu exclud să mai apară astfel de accidente

Leonard Orban: CE întrerupe astăzi sau mâine plăţile pe POSDRU. Nu exclud să mai apară astfel de accidente
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    20 Feb 2012   •   15:21

Decizia Comisiei Europene de întrerupere a plăţilor pe Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) va fi emisă luni sau marţi, a declarat, astăzi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, potrivit Agerpres.

Demnitarul a ţinut să precizeze că există o diferenţă între întreruperea plăţilor şi suspendarea lor, care durează minimum şase luni, şi a spus că speră ca întreruperea acestor taxe pe POSDRU să dureze doar câteva săptămâni şi, astfel, să nu afecteze rata de absorbţie a fondurilor europene.

"Beneficiarii nu vor fi afectaţi, vor fi întrerupte cererile de rambursare de la Autoritatea de Certificare de Plăţi către Comisia Europeană. Rata de absorbţie nu va creşte în această perioadă. Sper că nu va dura decât câteva săptămâni. Dacă întreruperea va fi câteva luni bune ne putem pune problema unor dezangajări de fonduri", a afirmat ministrul Orban.

Leonard Orban a explicat că plăţile pe POSDRU vor fi întrerupte, pentru că Autoritatea de Management a programului nu a implementat nişte recomandări ale Autorităţii Române de Audit, referitoare la evaluarea proiectelor şi controlul proiectelor în primă fază. Evaluatorii independenţi trebuie să îndeplinească criterii clare, iar controlul proiectelor trebuie să acopere întreaga ţară, nu doar o mică parte ca până acum.

În plus, Orban a ţinut să sublinieze faptul că nu exclude să mai apară astfel de "accidente", dar că acestea nu vor afecta global toate programele operaţionale.

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, i-a încredinţat lui Carmen Roşu conducerea interimară a Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (AM-POSDRU), după ce fostul director general al Autorităţii, Carmen Ionel, a demisionat din funcţie.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, miercuri, ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, să o demită pe Carmen Ionel, din funcţia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos al Autorităţii. Ca urmare a acestei cereri, şefa de la AM POSDRU a demisionat din funcţie.

Finanţarea totală alocată prin POSDRU pentru întreaga perioadă de programare 2007-2013  este de aproximativ 4,25 miliarde euro, din care contribuţia UE este de 3,47 miliarde euro.

În 2011, Comisia Europeană a blocat plăţile mai întâi pe programul operaţional regional şi apoi a extins măsura la toate programele. Procesul a fost deblocat în decembrie 2011. 


×
Subiecte în articol: leonard orban CE
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close