Antena 3 CNN Economic Biz News Leul atinge un minim istoric în raport cu euro, după dezastrul bugetar anunțat de ministrul Finanțelor

Leul atinge un minim istoric în raport cu euro, după dezastrul bugetar anunțat de ministrul Finanțelor

Leul atinge un minim istoric în raport cu euro, după dezastrul bugetar anunțat de ministrul Finanțelor
Sursa foto: Foto: pixabay
14 Noi 2019   •   14:13

Leul s-a depreciat joi cu 0,34 bani (0,07%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4.7669 lei/euro.

BNR a cotat miercuri euro la 4,7635 lei.

Leul a mai atins o cotaţie minimă record în luna ianuarie a acestui an, respectiv pe 25 ianuarie, când cursul a fost de 4,7648 lei/euro.

De asemenea, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,3343 lei, în creştere cu 0,92 bani (0,21%), faţă de cursul de miercuri, respectiv 4,3251 lei/dolar.

Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de francul elveţian, cu 1,5 bani (0,34%). Astfel, cotaţia francului a ajuns la 4,3832 lei, comparativ cu 4,3682 de lei/franc.

Gramul de aur s-a scumpit cu 1,02 lei (0,5%), până la 204,6051 lei, de la 203,5824 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă.

Citește și: Ministrul Finanțelor anunță dezastrul bugetar: Dacă nu facem nimic, deficitul depășește 4%. La buget s-a folosit metoda lui Al Capone. Vom sesiza organele competente

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunțat, joi, că ce a găsit la minister depășește cele mai pesimiste așteptări ale sale și că cifrele arată cum România a fost condusă, în ultimii ani, după două bugete, așa cum Al Capone folosea două registre, unul pentru Fisc și celălalt pentru el.

Ministrul a mai subliniat că, dacă nu se va interveni rapid, deficitul bugetar la sfârșitul anului va depăși 4% din PIB.

„Cam tot ce am găsit aici a depășit cele mai pesimite așteptări ale mele. Am aflat că situația reală nu era cunoscută sau anticipată nici de partenerii noștri internaționali. Concluzia este că România, în ultimii 3 ani de zile, a fost condusă după două bugete. A fost un buget cel prezentat în Parlament, și un al doilea buget, care avea toate informațiile reale și care era folosit pentru finanțarea baronilor locali. Exact metoda al Capone, cu doua registre; unul pentru Fisc și unul pentru el”, a spus ministrul Finanțelor.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: curs valutar moneda nationala
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close