Antena 3 CNN Economic Biz News Leul câştigă teren în faţa monedei europene. Cursul de referinţă BNR: 4.2390 lei/ euro

Leul câştigă teren în faţa monedei europene. Cursul de referinţă BNR: 4.2390 lei/ euro

Leul câştigă teren în faţa monedei europene. Cursul de referinţă BNR: 4.2390 lei/ euro
Sursa foto: leul
27 Ian 2009   •   13:13

Leul câştigă teren în faţa monedei europene, BNR stabilind un curs de referinţă de 4.2390 lei pentru un euro, cel mai redus din ultimele două săptămâni. Analistul economic Ilie Şerbănescu a apreciat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că ?este prea devreme să ne bucurăm?. Potrivit acestuia ?leul are probleme care izvorăsc din situaţia fundamentelor economice şi are atârnat de picior deficitul extern."
Şerbănescu consideră că există posibilitatea de intervenţii din partea BNR care ar mai tempera acesată chestiune şi nu este rea această intervenţie, însă aceasta trebuie privită realist deoarece ?rezervele naţionale nu sunt pentru susţinerea monedei naţionale contra cursului?.
Şi Radu Preda, redactor şef la Săptămâna Financiară, susţine că ?nu trebuie să ne bucurăm de această apreciere pentru că Euro nu are niciun motiv să se întărească, nu avem investiţii, nu vin bani în ţară, nu avem căpşunari?. Preda a mai spus că ?ne aşteptăm la o volatilitate foarte mare a monedei naţionale în perioada următoare?.
Luni, euro a fost cotat la 4,2634 lei deci paritatea de astăzi este este cu 2,44 bani sub cursul anunţat în prima zi a săptămânii.
La 9 ianuarie a fost calculat un curs oficial mai redus decât cel de marţi. Atunci, BNR a publicat o paritate de 4,2127 lei/euro.
Leul îşi continuă, astfel, tendinţa uşoară de apreciere, începută vineri, astfel că în ultimele trei şedinţe interbancare moneda naţională s-a apreciat cu 1,71%, respectiv 7,37 bani.
Însă, în comparaţie cu rata de referinţă anunţată la finalul lui 2008, de 3,9852 lei/euro, moneda naţională este depreciată cu 6,37%, respectiv cu 25,38 bani.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: leu euro curs valutar
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close