Antena 3 CNN Economic Biz News Leul, slab şi în 2013. Ce va provoca o astfel de depreciere şi care este prognoza oficială

Leul, slab şi în 2013. Ce va provoca o astfel de depreciere şi care este prognoza oficială

Leul, slab şi în 2013. Ce va provoca o astfel de depreciere şi care este prognoza oficială
Sursa foto: Foto: Agerpres
31 Dec 2012   •   11:02

Deprecierea monedei naţionale spre 4 lei şi 70 de bani pentru un euro ar putea fi reluată în 2013, în cazul în care se vor reactiva riscurile externe. Potrivit analiştilor, nivelul mediu al cursului, anul viitor, va fi de 4,68 lei pentru un euro.

Şi prognozele oficiale arată că moneda naţională se va deprecia anul viitor. Estimările Comisiei Naţionale de Prognoză mizează pe un curs de schimb mediu de 4,5 lei pentru un euro, în creştere faţă de valoare medie estimată pentru anul in curs: 4,35 lei pentru un euro.

Analiştii economici spun însă că doar un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional şi un mediu politic stabil ar putea ajuta moneda naţională să facă faţă presiunilor externe. Doar aşa, moneda europeană ar putea rămâne la valoarea de 4 lei şi 50 de bani, anul viitor.

2012 a fost cel mai slab an de până acum pentru leu. Abia din 2014 moneda naţională va reuşi să câştige teren în faţa euro.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close