Antena 3 CNN Economic Biz News Liderii statelor din G20 au adoptat un plan pentru întărirea supravegherii sistemului financiar internaţional

Liderii statelor din G20 au adoptat un plan pentru întărirea supravegherii sistemului financiar internaţional

Liderii statelor din G20 au adoptat un plan pentru întărirea supravegherii sistemului financiar internaţional
16 Noi 2008   •   09:39

Liderii statelor din Grupul celor 20 s-au angajat să conlucreze pentru relansarea economiei mondiale şi pentru reorganizarea sistemului financiar internaţional. Summitul G20, desfăşurat la Washington, nu a adoptat totuşi prea multe decizii concrete, în aşteptarea instalării unei noi Administraţii la Casa Albă. Declaraţia finală a summitului promite o serie de acţiuni care să prevină extinderea recesiunii prezente deja în mai multe ţări puternic dezvoltate. Participanţii se angajează la ?măsuri bugetare de creştere a cererii interne, cu rezultate rapide.?
?Toate ţările au chemat la o relansare concertată şi coordonată a economiei, prin măsuri fiscale, bugetare sau prin politica monetară, care este şi ea menţionată în text?, a spus preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.
Un alt plan de acţiune are ca scop întărirea supravegherii sistemului financiar mondial. Se doreşte, printre altele, sporirea transparenţei pieţelor şi revizuirea sistemelor de retribuire care-i încurajează pe bancheri să-şi asume riscuri excesive pe banii clienţilor.
Ideea unui organism internaţional de reglementare a pieţelor a fost, totuşi, respinsă, la insistenţele Statelor Unite care consideră că este vorba de un drept exclusiv al statelor. Preşedintele Bush s-a declarat mulţumit de rezultatele summitului, după ce a obţinut ca documentul final să menţioneze ataşamentul faţă de principiile pieţei libere: ?Cred că a fost o reuniune foarte reuşită, iar ei se vor întâlni din nou. Spun tot timpul "ei", pentru că, deşi poate unii dintre voi n-au auzit, eu am să ies la pensie?, a spus George W. Bush.
Summitul a renunţat, cel puţin pentru moment, la reforma din temelii a sistemului financiar mondial, pe care ar fi dorit-o Nicolas Sarkozy şi alţi europeni. Ideea ar putea reveni, totuşi, pe agendă la viitoarea reuniune G20, programată la 30 aprilie, pobabil la Londra. Statele Unite vor fi reprezentate atunci de Barack Obama.
Antena 3

×
Subiecte în articol: summit G20 criza economica
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close