Liderul PSD Suceava: Măsura creşterii TVA în România se discuta încă din luna martie

28 Iun 2010   •   02:47
Liderul PSD Suceava: Măsura creşterii TVA în România se discuta încă din luna martie

Preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că măsura creşterii TVA în România fusese discutată încă din luna martie şi că acum a fost luată fără nicio altă măsură care să conducă şi la creşterea economică.

Nechifor a spus că încă din luna martie, când a participat la Madrid la o conferinţă a membrilor comisiilor de buget din parlamentele naţionale ale ţărilor membre UE, unde au fost abordate subiecte privind criza economică, se discuta despre o creştere a TVA în România.

"Se discuta despre mărirea TVA, măsură nedorită, dar ca o soluţie de ieşire din criză care să fie însoţită de alte măsuri privind mediul de afaceri în vederea realizării unei creşteri economice, dar şi a unor măsuri sociale care să diminueze efectul asupra populaţiei a creşterii taxei pe valoarea adăugată", a spus deputatul social-democrat, citat de Mediafax.

El a subliniat însă că în România creşterea TVA a fost luată fără nici o altă măsură care să conducă şi la creşterea economică.

"La noi este un model economic care se aplică doar în ţara lui Băsescu şi Boc, cu măsuri care nu au în vedere un fundament economic, cu măsuri care se iau fără nici un fel de consultări cu mediul de afaceri, cu sindicatele sau cu partidele din opoziţie", a spus Nechifor.

Preşedintele PSD Suceava a mai declarat că criza este globală, iar măsurile care se adoptă pentru ieşirea din criză sunt comune.

"Soluţiile nu sunt doar româneşti. Mai sunt şi alte soluţii", a afirmat Nechifor.

El a apreciat că majorarea TVA trebuia să se facă diferenţiat şi să rămână un TVA redus pentru alimentele de bază astfel încât să nu fie afectată populaţia săracă.

Deputatul social democrat a subliniat că măsurile actualului guvern pun ţara într-o situaţie proastă şi a reamintit că România este în competiţie pe piaţa liberă cu alte ţări, atât din Uniunea Europeană, cât şi din afara UE.

El a arătat că cea mai bună măsură care ar fi trebuit adoptată era eliminarea cheltuielilor excesive a banilor publici pe bunuri şi servicii în ministerele conduse de Radu Berceanu, Adriean Videanu sau Elena Udrea.

"Guvernul e chitit să facă bani doar pentru buzunarul propriu al clientelei portocalii", a adăugat Nechifor.

Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

În aceste condiţii, Guvernul a decis, sâmbătă, creşterea TVA de la 19% la 24%.

 Antena3.ro

x close