Antena 3 CNN Economic Biz News Lipsa reformei în Justiţie ar putea costa România un sfert din împrumutul de la UE

Lipsa reformei în Justiţie ar putea costa România un sfert din împrumutul de la UE

Lipsa reformei în Justiţie ar putea costa România un sfert din împrumutul de la UE
Sursa foto: imprumut
06 Mai 2009   •   11:13

România ar putea să nu primească un sfert din împrumutul extern, dacă nu face reformă în Justiţie. Miniştrii de finanţe din statele membre UE ar putea adopta o clauză care să condiţioneze împrumutul de 5 miliarde de euro, de la Comisia Europeană, de progrese în lupta anticorupţie.

Documentul oficial în privinţa creditului extern acordat de Comisia Europeană ţării noastre va face referire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Acesta rezumă angajamentele României, referitoare la progresele reformei judiciare şi luptei împotriva corupţiei.

Tranşele din împrumut vor fi eliberate şi în funcţie de realizarea unor politici economice, conform unui comunicat publicat pe site-ul UE.

România ar trebui să grăbească reforma în justiţie şi lupta împotriva corupţiei, pentru a recupera regresele din ultimele luni, prin adoptarea codurilor care ar trebui să modernizeze justiţia, citează Evenimentul Zilei un oficial european. În caz contrar, atrag atenţia jurnaliştii, ţara noastră ar putea fi sancţionată cu 5 miliarde de euro din împrumut.

Preşedintele Traian Băsescu susţine că acordurile cu FMI şi Uniunea Europeană vor ajuta România să reducă efectele crizei.

Banii de la Uniunea Europeană vor ajunge în România în două tranşe. România a încheiat în martie un acord de împrumut extern în valoare de aproape 20 de miliarde de euro.

Antena3

×
Subiecte în articol: FMI România
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close