Antena 3 CNN Economic Biz News Lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 28 de ani

Lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 28 de ani

Lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 28 de ani
11 Dec 2008   •   17:58

Valoarea lirei comparativ cu celelalte valute a căzut la cel mai mic nivel din ultimii 28 de ani, pe fondul temerilor legate de sănătatea economiei britanice. Iar cum se apropie perioada sărbătorilor de iarnă, doritorii de vacanţe pe continent au fost avertizaţi că în curând paritatea ar putea ajunge curând la 1 liră pentru un euro, ceea ce ar face sejurul mai scump. Acum la 100 de lire se cumpără doar 110 euro.
Astfel, cifrele Băncii Angliei, care compară lira sterlină cu valutele internaţionale, a înregistrat miercuri cel mai scăzut nivel de schimb din 1980.
Experţii financiari din regat apreciau că valuta britanică a mai fost atât de jos în mijlocul anilor 70, când ţara se confrunta cu falimentul şi a primit ajutor de urgenţă de la FMI, scrie Telegraph.
Lira a căzut pe fondul temerilor legate de nivelul crescut al împrumuturilor guvernamentale.Cancelarul Alistair Darling anunţa recent că datoria publică ar putea ajunge la peste un trilion de lire în următorii câţiva ani.
În plus lira sterlină nu este văzută ca fiind o valută atât de putenrică pe piaţa globală precum solarul sau euro, în timpul încetinirii economice.
Conservatorii au publicat câteva cifre care arată că datoria guvernului britanic este mai puţin considerată de creditori decât cea emisă de restaurantele McDonalds.
Declinul lirei este dezastruos pentru consumatori deoarece duce la creşterea preţului la o serie de produse, de la benzină până la pomul de Crăciun. Singura consolare a britanicilor este că o monedă slabă ar putea însemna exporturi mai mari pentru insulă şi atragerea unui număr de turişti care să cheltuiască mai mult în regat.
Antena3.ro

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close