Antena 3 CNN Economic Biz News LOVITURA pe care a primit-o China astăzi. Analiştii vorbesc despre fenomenul "shadow banking"

LOVITURA pe care a primit-o China astăzi. Analiştii vorbesc despre fenomenul "shadow banking"

LOVITURA pe care a primit-o China astăzi. Analiştii vorbesc despre fenomenul "shadow banking"
de O.P.    |    10 Apr 2013   •   10:13

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat cu o treaptă ratingul pentru împrumuturi în monedă locală al Chinei, de la "AA-" la "A+", din cauza riscurilor financiare rezultate din expansiunea rapidă a creditării şi a sectorului nebancar de intermediere financiară, potrivit CNBC.
  
Perspectiva ratingului Chinei este stabilă.
  
China a înregistrat o creştere accelerată a creditării în urma pachetului de stimulare economică introdus în 2008-2009 în contextul crizei globale.
  
Finanţarea venită din credite bancare are o pondere în scădere pe piaţa din China, notează Fitch.
  
"Proliferarea altor forme de credit, în afara celor bancare, reprezintă o sursă de risc din perspectiva stabilităţii financiare", potrivit agenţiei de rating.
  
Autorităţile au arătat în ultima perioadă o îngrijorare tot mai mare în privinţa activităţii de creditare nereglementată (shadow banking), iar instituţia de supraveghere a cerut băncilor să verifice mai riguros activele unor produse de administrare a averii, astfel încât să evite posibile riscuri pentru sistemul financiar.
  
Calculele Fitch estimează îndatorarea statului chinez la 49,2% din PIB, în linie cu media ţărilor din ctegoria de rating "A-". Calificativul Chinei pentru credite în valută a fost însă confirmat la "A+", susţinut de rezervele valutare ale ţării, cele mai mari din lume, de 3.300 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut.

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close