Antena 3 CNN Economic Biz News Lucrurile se AGRAVEAZĂ în Rusia. Ce se întâmplă cu economia şi ce măsuri a luat Putin

Lucrurile se AGRAVEAZĂ în Rusia. Ce se întâmplă cu economia şi ce măsuri a luat Putin

Lucrurile se AGRAVEAZĂ în Rusia. Ce se întâmplă cu economia şi ce măsuri a luat Putin
de O.P.    |    03 Dec 2014   •   11:57

Banca centrală a Rusiei a intervenit pe piaţa valutară pentru prima oară după trecerea la flotarea liberă a rublei în luna noiembrie, cheltuind luni 700 de milioane de dolari pentru susţinerea monedei naţionale, relatează Bloomberg.

Banca centrală a vândut luni 700 de milioane de dolari, potrivit datelor furnizate miercuri de instituţie. Rubla s-a depreciat în prima zi a săptămânii cu 6,6% faţă de dolar, la 53,95 de unităţi, şi şi-a continuat declinul miercuri, depreciindu-se cu 0,3%, la 54,02 unităţi pe dolar.

La începutul lunii noiembrie, banca centrală a Rusiei a abandonat politica intervenţiilor nelimitate pe piaţa valutară pentru susţinerea rublei şi a anunţat trecerea la flotarea liberă a monedei naţionale.

Totuşi, instituţia şi-a rezervat dreptul de a vinde valută în cazul în care stabilitatea financiată a statului este ameninţată de deprecierea rublei.

În luna octombrie, banca a cheltuit 30 de miliarde de dolari pentru susţinerea rublei, însă acţiunea instituţiei nu a oprit declinul monedei ruse. De la începutul anului, rubla s-a depreciat cu aproximativ 40% faţă de dolar de la începutul anului.

Veniturile la bugetul de stat au fost puternic afectate de scăderea preţului petrolului cu 39% faţă de maximul atins în luna iunie, în condiţiile în care jumătate dintre acestea este generată de industria petrolului şi gazului.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close